Dostupni linkovi

Vučić: Nadam se nastavku dijaloga u maju ili junu


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova biti u maju ili junu.

“Dva puta ću ići u Brisel i očekujem dobre i konstruktivne razgovore. Tokom prve posete razgovaraću sa evropskim predstavnicima Žozepom Boreljom, Ursulom fon der Lajen, Oliverom Varheljijem i Miroslavom Lajčakom”, rekao je Vučić 17. aprila nakon vojno-policijske taktičke vežbe na poligonu Pasuljanske Livade na jugozapadu Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše potvrdu premijera Albanije Edija Rame da postoji mapa sa predlogom za promenu granica zemalja na Zapadnom Balkanu, Vučić je rekao da ih nije video.

“Razočaran sam potpunom intelektualnom demobilisanošću naše intelektualne elite i ofrlje ocenama nečega što niko nije video", odgovorio je Vučić.

Prethodno je slovenački portal Necenzurisano.si objavio dokument za koji se tvrdi da je kopija takozvanog non-pejpera upućenog Briselu u kom premijer Slovenije Janeza Janša navodno predlaže redefinisanje granica u pomenutom regionu.

Kako je javio portal Euractiv, Evropska komisija i Služba Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku saopštili su da nisu primili takav dokument, kao i da su o njegovom navodnom sadržaju informisani samo iz medija.

Hag ne veruje Srbiji

Nakon združene vežbe bezbednosnih snaga pod nazivom “Odgovor 2021” Aleksandar Vučić komentarisao je i novi zahtev Mehanizma za krivične sudove u Hagu da se tom sudu izruče funkcioneri Srpske Radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta i Petar Jojić.

“Njih ne gone zbog ratnog zločina već zbog nepoštovanja suda. Dobiće odgovor sa najvišeg mesta u Srbiji kakav zaslužuju”, rekao je Vučić uz opasku da kao nepoverenje vidi to što haški sud ne dozvoljava da im se sudi u Srbiji.

Liu Daćun, postupajući sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u predmetu protiv Vjerice Radete i Petra Jojića, doneo je odluku da od predsednika Mehanizma zatraži da obavesti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da Srbija nije ispunila obaveze prema tom sudu jer nije uhapsila i Hagu izručila Vjericu Radetu i Jojića. U odluci objavljenoj na sajtu Mehanizma 16. aprila, sudija je naveo da je Statut Mehanizma iznad zakonodavstva i odluka srpskog pravosuđa.

Sudski Mehanizam u Hagu, koji je naslednik Haškog tribunala, do danas je više puta od vlasti Srbije tražio izručenje Radete i Jojića da bi im sudio po optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenje mita svedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Aleksandar Vučić je saopštio po završetku vežbe bezbednosnih snaga na poligonima Orešac i Pasuljanske Livade da će država nastaviti sa ulaganjima u vojsku i policiju.

"Daljom modernizacijom i snaženjem naše armije i policije možemo preventivno da delujemo, da odvratimo svakog agresora. Protiv eventualnih terorističkih akata delovaćemo uvek brzo i efikasno", zaključio je Vučić.

Ruski Pancir na vežbi

U vežbi „Odgovor 2021“ predstavljeni su i novi helikopteri zapadne proizvodnje Erbas H-145, koji su nedavno uvedeni u vojsku i policiju, novonabavljeni ruski najsavremeniji protivvazdušni sistem Pancir S1, kao i novi ruski helikopteri Mi-17 i borbeni helikopteri Mi-35M.

Srbija je od 2007. godine formalno vojno neutralna zemlja, kada je taj status ozvaničen odlukom državnog parlamenta.

XS
SM
MD
LG