Dostupni linkovi

Janez Janša odbija da se izjasni o 'non-paper' dokumentu za Zapadni Balkan


Janez Janša (drugi s leva), premijer Slovenije, sa evropskim zvaničnicima na EU samitu u Briselu održanom 16. oktobra 2020. godine.
Janez Janša (drugi s leva), premijer Slovenije, sa evropskim zvaničnicima na EU samitu u Briselu održanom 16. oktobra 2020. godine.

“Kabinet premijera Republike Slovenije do daljnjeg neće komentarisati temu o takozvanom non-paper dokumentu o Zapadnom Balkanu“.

Tako je odgovoreno na molbu za intervju koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) uputio slovenačkom premijeru Janezu Janši, a povodom navodnog dokumenta koji je on prosledio Evropskom savetu.

Naime, manje od tri meseca pred početak slovenačkog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom u medijima su se pojavile tvrdnje o navodnom Janšinom predlogu za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rešavanje hroničnog problema između šest država te regije. Izuzev Hrvatske koja je članica EU, ostalih pet država je u svoje prioritetne ciljeve zacrtala prključivanje toj zajednici.

Upit u Janšin kabinet smo uputili u četvrtak (15. aprila) u danu kom je slovenački portal "Necenzurisano", objavio navodnu kopiju kontroverznog dokumenta.

Prema objavljenom sadržaju govori se o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcepljenja bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Šta je non-paper?

U jeziku evropskih institucija non-paper je neformalni dokument, obično bez izričitog navođenja, koji se izlaže u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno Saveta ministara, kako bi se tražio dogovor o nekom spornom proceduralnom ili političkom pitanju.

Non-paper je redovna forma komunikacije jedne ili više država članica EU oko određenog pitanja. Međutim, u formi, ovaj navodni non-paper se razlikuje od ostalih sličnih dokumenata koji cirkulišu u Briselu i među zemljama članicama EU. U dokumentu za koji “Necenzurisano” tvrdi da raspolaže, ne navodi se ime primaoca ili pošiljaoca, niti se navodi datum ili bilo kakav logotip.

Autentičnost non-papera koji je objavio “Necenzurisano”, Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi.

Šta je sve rekao Janša?

Janez Janša se u više navrata oglasio putem Twittera oko ovog ali ni jednom nije precizno potvrdio niti negirao tvrdnje o postojanju non-papera.

U ponedeljak uveče, on je naveo da se radi o radnjama koje imaju za cilj “da naškode Sloveniji u EU”.

“Slovenija inače ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i perspektivu EU za Zemlje Zapadnog Balkana, a takvim pisanjima upravo se taj cilj pokušava osujetiti”, naveo je Janša na Twitteru.

Janšina politička suparnica, liderka slovenačkih socijaldemokrata, Tanja Fajon je povodom ovog, u četvrtak održala vanrednu konferenciju za štampu pozivajući premijera i ministra inostranih poslova da se izjasne o pitanju pozicije Slovenije prema zemljama regiona.

“Odgovorna slovenačka spoljna politika mora se izjasniti i podržati jasnu evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, zbog čega ja pozivam Janšu da što pre da jasan stav Zapadnom Balkanu, posebno Bosni i Hercegovini. Imamo izuzetnu priliku da vratimo poverenje između EU, Slovenije i regiona tokom našeg predsedavanja”, naglasila je Fajon.

Fajon je rekla da nije imala uvid u ovaj dokument te da poslednji non-paper o regionu koji je ona videla jeste taj koji je Hrvatska predstavila 22. marta, gde se traži veći fokus EU prema Bosni i Hercegovini (BiH). Taj non-paper su osim Hrvatske potpisale Slovenija, Grčka, Mađarska i Bugarska.

Slovenački ministar inostranih poslova Anže Logar u sredu, 14. aprila, je negirao tvrdnje o non-paperu koji je, prema nepotvrđenim navodima nekih medija u Sloveniji i BiH, Janša dostavio Evropskoj komisiji. Logar je kazao da se radi o „manipulaciji i pokušaju kompromitacije Vlade i predsjednika“ Slovenije.

Slovenija će preuzeti predsedavanje EU u drugoj polovini ove godine, i već je stavila do znanja da će region biti među prioritetima njenog predsedavanja. U tom smislu, planira se održavanje Samita EU i Zapadnog Balkana u toku jeseni.

Šta kažu u Briselu?

Zvaničnici Evropske unije insistiraju da nikakv non-paper ove prirode nije stigao u njene institucije.

U utorak, 13. aprila je Peter Stano, portparol Evropske unije novinarima izjavio da su briselski zvaničnici obavešteni o pisanju medija ali da “nije poznato da postoji takav papir”.

Definitivno nismo dobili niti videli, niti smo upoznati oko tog papira.
Peter Stano, portparol Evropske unije

“Definitivno nismo dobili niti videli, niti smo upoznati oko tog papira, stoga nećemo komentarisati pretpostavljenu temu sadržaja ovog dokumenta”, izjavio je Stano.

Takođe u četvrtak, nakon što su slovenački mediji objavili navodni dokument, evropska strana stoji tvrdo pri stavu da ne raspolažu ovim dokumentom stoga odbijaju da komentarišu sadržaj ovog papira.

Portparol, predsednika Evropskog saveta, Barend Leyts (Lejts) je takođe novinarima rekao da “ne može da potvrdi da su primili takav dokument”.

Kakve ocene stižu sa Zapadnog Balkana?

Šefica diplomatije BiH, Bisera Turković, u četvrtak je na Twitter nalogu napisala da je uverena da niko ozbiljan unutar Evropske unije (EU) ne može usvojiti ideju da ima pravo ugrožavati nečiji integritet.

“Pa čak i ako unutar BiH imamo retrogradne snage koje to pokušavaju nametnuti kao legitimnu priču", navela je u Turković i dodala da sve ima očiti cilj da se otvori Pandorina kutija, destabilizira stanje na Zapadnom Balkanu.

Takođe, niti na jednom od sastanaka koje je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski imao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u proteklom periodu nije razgovarano o bilo kakvom mogućem prekrajanju granica na Balkanu, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Kabineta predsednika Pendarovskog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG