Dostupni linkovi

Haški sudija traži da se UN obavesti da je Srbija odbila da uhapsi 'radikale' Radetu i Jojića


Savet bezbednosti UN-a ilustrativna fotografija
Savet bezbednosti UN-a ilustrativna fotografija

Postupajući sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Liu Daćun (Liu Daqun) u predmetu protiv Vjerice Radete i Petra Jojića, visokih zvaničnika opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, doneo je odluku da od predsednika Mehanizma zatraži da obavesti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da Srbija nije ispunila obaveze prema tom sudu jer nije uhapsila i Hagu izručila Vjericu Radetu i Jojića.

U odluci objavljenoj na sajtu Mehanizma i dostavljenoj medijima, sudija Liu Daćun podseća da je Statut Mehanizma iznad zakonodavstva i odluka srpskog pravosuđa, na koje se Beograd poziva kao na prepreku za izručenje dvoje “radikala”.


Sudija Daćun u odluci takođe naglašava da je irelevantno isticanje Srbije da je spremna da Radeti i Jojiću sudi pred sopstvenim pravosudnim organima.

Sudski Mehanizam u Hagu je 2019. godine, a onda ponovo 8. decembra prošle godine zatražio od vlasti Srbije izručenje Radete i Jojića, kako bi im se pred tim sudom sudilo po optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Postoji i međunarodni nalog za hapšenje Radete i Jojića koji je sud Ujedinjenih nacija uputio državama članicama UN.

Tribunal je u martu 2017. godine saopštio da je Interpol raspisao crvene poternice za Radetom, Jojićem, kao i Jovom Ostojićem koji je u međuvremenu, u junu 2017. godine, preminuo, pa je postupak protiv njega obustavljen.

Iz Haga je do sada, prema podacima dostupnim u medijima, šest puta zatraženo hapšenje Radete i Jojića.

Predsednik suda Karmel Ađijus (Carmel Agius) je ranije već prijavljivao Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da Beograd ne sarađuje u ovom predmetu.


Zašto Srbija ne izručuje Radetu i Jojića?


U Ministarstvu pravde Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE) prošle godine su naveli da prema "pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu nisu ispunjeni uslovi za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića".

"Srbija poštuje pravnosnažne odluke domaćih sudova. Nastavićemo da se zalažemo pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove da se sudski postupci vode pred nadležnim sudom u Srbiji, uz davanje svih garancija za nepristrasno i fer suđenje", navedeno je u martu 2020. godine u odgovoru Ministarstva.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS-a, zato što zakon Srbije o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Krajem 2016. godine tadašnji ministar u Vladi Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić rekao je za RSE da se u svim sličnim situacijama postupalo na identičan način, da je sud morao da donese odluku pre nego što neki državljanin Srbije, koji je optužen od strane Haga, bude izručen.

„Bez obzira da li se radilo o optužbi za nepoštovanju suda ili za ratne zločine. Bilo je slučajeva da je sud donosio odluku o izručenju i u slučajevima nepoštovanja Suda, a sad imamo situaciju da je Sud procenio da nema uslova za izručenje“, rekao je Ljajić tada.

Zašto Mehanizam traži izručenje Radete i Jojića?

"Uprkos činjenici da optuženi više nisu poslanici u Narodnoj skupštini Srbije, svedoci su ostali pri svom nedvosmislenom stavu da nisu voljni da svedoče, ukoliko bi predmet bio ustupljen Srbiji, što održavanje procesa u Srbiji čini nemogućim", naveo je kineski sudija Liu Daćun (Liu Daqun).

Sudija je ovo objašnjenje dao u pozivu vlastima u Srbiji, upućenom 8. decembra 2020, da bez odlaganja uhapse i izruče optužene zvaničnike Srpske radikalne stranke.


Vlasti Srbije prethodno su obavestile sudiju Daćuna da Radeta i Jojić, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora više nisu poslanici Skupštine Srbije i ponovo izrazile "punu spremnost" srpskog pravosuđa da im sudi.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove, međutim, potvrdilo 24. februara 2020. godine odluku postupajućeg sudije Daćuna da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu zbog zastrašivanja, pretnji i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera SRS-a i haškog osuđenika Vojislava Šešelja.

Prethodna odluka suda iz 2018. godine da se proces ustupi Srbiji je poništena zbog odbijanja svedoka da svedoče u Srbiji.

Imena svedoka nisu navedena.

U odluci da zatraži da predsednik Sudskog mehanizma u Hagu obavesti SB UN sudija Daćun ističe da je od pravosanžne odluke kojom je potvrđena obaveza Srbije od 24. februara 2020 da se Jojić i Radeta uhapse i izruče, prošlo više od godinu dana i da je nesporno da se optuženi nalaze u Srbiji, kao i da nisu više poslanici Skupsstine Srbije.

Pozivajući se na stav Sudskog mehanizma, postupajući sudija je još jednom podvukao da je neophodno da se suđenje Radeti i Jojiću održi u Hagu, radi zaštite bezbednosti svedoka, koji nisu spremni da protiv nih svedoče u pred pravosudnim organima Srbije.


Šef Radete i Jojića, lider “radikala” Vojislav Šešelj je 2018. godine, osuđen pred Mehanizmom na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj nije otišao u zatvor jer mu se uračunalo vreme koje je proveo u pritvoru do izricanja pravosnažne presude.

Jojića i Radetu, kao i Jova Ostojića, Haški tribunal je optužio još u oktobru 2012. godine. Ovaj sud je u decembru 2015. godine izdao nalog Srbiji za njihovo hapšenje.

Za nepoštovanje suda predviđena je kazna zatvora do sedam godina i/ili novčana kazna do 100 hiljada eura.

XS
SM
MD
LG