Dostupni linkovi

Blinken nenajavljeno u Kabulu: SAD ostaju posvećene Avganistanu


Entoni Blinken sa Abdulahom Abdulahom u Kabulu, 15. aprila 2021. godine

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) boravio je u četvrtak, 15. aprila, u iznenadnoj poseti Avganistanu kako bi tamošnjim vođama predstavio plan američkog predsednika Džozefa Bajdena o povlačenju vojnika iz te zemlje nakon dve decenije.

Blinken se sastao sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, čija vlada i dalje vodi žestoke borbe s talibanskim pobunjenicima, dok je mirovni proces koji podržavaju SAD i dalje neizvestan.

Američki diplomata je, kako javlja agencija Rojters, pokušao da uveri Ganija da će uprkos povlačenju trupa, Sjedinjene Države ostati posvećene Avganistanu, naglašavajući da će Vašington intenzivirati diplomatske napore kako bi učinili sve što mogu da obezbede mirovni sporazum između Kabula i pobunjenika.

"Razlog zašto sam ovde, tako brzo nakon govora predsednika sinoć, jeste da pokažem konkretno našim prisustvom našu trajnu predanost Avganistanu", rekao je Blinken u ambasadi u Kabulu, prenosi Rojters.

Gani je odgovorio da poštuju odluku SAD-a i zahvalio na podršci i žrtvi koju su SAD podnele tokom rata u Avganistanu.

“Određujemo prioritete", rekao je Gani, a prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

On se sastao i sa predsednikom Nacionalnog odbora sa pomirenje Abdulahom Abdulahom i predstavnicima građanskog društva. Abdulah je podržao vest o povlačenju.

"Ovo ne znači kraj odnosa i saradnje između dve zemlje. Novo poglavlje odnosa je otvoreno i nastavićemo da sarađujemo na nekoliko polja u njemu", kazao je Abdulah.

Blinken je na konferenciji upozorio talibane da će bilo kakav napad na američke trupe u povlačenju dobiti "snažan odgovor".

Blinken je posetio Avganistan dan posle Bajdenove odluke o povlačenju preostalih 2.500 američkih vojnika iz Avganistana do 11. septembra, na 20. godišnjicu terorističkih napada na SAD koji su doveli do američke invazije.

Bajden je izjavio da je došao čas da se "okonča najduži rat Amerike" pokrenut posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

NATO je odmah sledio primer SAD i juče objavio da od 1. maja počinje povlačenje oko 7.000 neameričkih vojnika Alijanse, koje će biti završeno za nekoliko meseci. Time se okončava strano vojno prisustvo koje je bilo deo života cele jedne generacije Avganistanaca.

Blinken je stigao u glavni grad Avganistana, Kabul, iz Brisela gde su on i američki ministar odbrane Lojd Ostin obavestili zvaničnike NATO o povlačenju Američkih snaga, a šef NATO Jens Stoltenberg objavio da će i Alijansa otići iz te zemlje.

Bajden, Blinken, Ostin i Stoltenberg nastojali su da prikažu da je povlačenje očekivani sled događaja, navodeći da su američke i NATO misije u Avganistanu postigle svoj cilj rasturanja mreže Osama bin Ladenove Al Kaide koja je pokrenula napade 11. septembra i očistili zemlju od terorističkih elemenata koji bi mogli da iskoriste avganistansko tlo za slične napade.

XS
SM
MD
LG