Dostupni linkovi

NATO će povući trupe iz Afganistana


Helikopter NATO snaga iznad Kabula, Afganistan

Strane trupe pod komandom NATO-a povući će se iz Afganistana u koordinaciji s Sjedinjenim Američkim Dražavama (SAD) do 11. septembra 2021. godine, složili su se saveznici NATO-a u srijedu 14. aprila, prenosi Reuters.

Oko 7.000 ne-američkih snaga iz uglavnom NATO zemalja, također iz Australije, Novog Zelanda i Gruzije i dalje se oslanjaju na američku vazdušnu podršku, planiranje i vođstvo, iako je u Afganistanu mnogo manje američkih trupa oko 2.500.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, razgovarajući s državnim sekretar SAD Entoni Antony Blinkenom i američkim ministarom odbrane Lloyd Austinom rekao je da je odluka bila teška.

Sastavni dio trenutne misije NATO-a je osposobljavanje i opremanje afganistanskih sigurnosnih snaga koje se bore protiv talibana, koje su SAD zbacile s vlasti, nakon invazije 2001. godine.


Misija "Odlučna podrška"također pruža dugoročno finansiranje obnove Afganistana uprkos ponovnom porastu nasilja predvođenog talibanima i korupcije u zemlji, piše Reuters.

"Ovo nije kraj našeg odnosa s Afganistanom, već je početak novog poglavlja. NATO saveznici će i dalje biti uz afganistanski narod, ali sada je na afganistanskom narodu da izgradi održivi mir koji zaustavlja nasilje", rekao je Stoltenberg.

Njemačka i Bugarska bile su dvije od 36 zemalja uključenih u misiju “Odlučna podrška” koje su odmah najavile planove povlačenja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden razgovarali su tefelonom u srijedu o vojnom prisustvu NATO-a u Afganistanu i dogovorili se da će usko koordinirati buduće korake, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

11. septembar je krajnje simboličan datum, jer će se navršiti 20 godina otkako je Al Qaida napala Sjedinjene Države otetim avionima, što je pokrenulo vojnu intervenciju u Afganistanu.

Nakon povlačenja, Sjedinjene Države i NATO namjeravaju se osloniti na afganistanske vojne i policijske snage, koje su razvili s milijardama dolara finansiranja, kako bi održali sigurnost, bez obzira na teškoće u mirovnim pregovorima i stalne pobune talibana.


Ključni razlog za koordinirano povlačenje je činjenica da se NATO oslanja na mogućnosti američkog vazduhoplovstva i opreme za premještanje vrijedne opreme kući iz Afganistana bez izlaza na more, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG