Dostupni linkovi

SAD počinju vojno povlačenje iz Afganistana 1. maja


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u srijedu 14. aprila da će konačno vojno povlačenje američkih trupa iz Afganistana početi 1. maja i da će ono biti završeno prije 11. septembra, prenosi agencija Reuters.

"Sjedinjene Američke Države započet će naše konačno povlačenje 1. maja ove godine. Nećemo žuriti do izlaza. Učinit ćemo to odgovorno, namjerno i sigurno i učinit ćemo to u punoj koordinaciji s našim saveznicima i partnerima, koji sada imaju više snaga u Afganistanu od nas ", rekao je Biden.

On je, kako piše Reuters, dodao da je o svojoj odluci razgovarao s bivšim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

"Vrijeme da se okonča, najduži američki rat", kazao je Biden, prenosi Agencija Frans Press (AFP), uz podsjećanje da su američke trupe ušle u Afganistan kao odgovor na terorističke napade 11. septembra 2001. godine.

U obraćanju na nacionalnoj televiziji, Biden je rekao da su Sjedinjene Države "ispunile" svoju ograničenu prvobitnu misiju uništavanja međunarodnih militarističkih grupa nakon napada 11. septembra i da je sa svakom godinom osnova za ostanak bila "sve nejasnija".

Biden je insistirao da neće biti "ishitrenog izlaska", ali bio je uporan u svojoj odluci, navodi AFP.

"Užasan napad prije 20 godina ... ne može objasniti zašto bismo trebali ostati tamo 2021. godine", rekao je. "Vrijeme je da završimo zauvijek rat."

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je u srijedu da će se NATO vjervatno pridružiti Sjedinjenim Državama u povlačenju svojih trupa do septembra.

BBC navodi da je predviđeno je da se povlačenje američkih trupa podudari sa 20. godišnjicom terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Najmanje 2.500 američkih vojnika dio je afganistanske NATO misije od 9.600 vojnika.

Američki i NATO zvaničnici rekli su da talibani, tvrdi islamistički pokret, do sada nisu ispunili obaveze smanjenja nasilja u Afganistanu.

U Kabulu afganistanski zvaničnici kažu da će nastaviti mirovne pregovore pripremajući se za povlačenje.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani tvitao je u srijedu da je razgovarao telefonom s američkim predsjednikom i da zemlja "poštuje američku odluku i da ćemo surađivati s našim američkim partnerima kako bismo osigurali glatku tranziciju", prenosi BBC.

Dodao je da su odbrambene snage Avganistana "u potpunosti sposobne da brane svoj narod i zemlju".

Ukupan broj američkih vojnika u Afganistanu varira, a američki mediji izvještavaju da je u toj zemlji blizu 3.500 američkih vojnika.

Bidenov plan, pomiče rok od 1. maja koji je dogovorila prethodna administracija na čelu sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, podsjeća BBC.

Ugovorom potpisanim u februaru 2020. rečeno je da će SAD i njihovi saveznici iz NATO-a povući sve trupe do maja 2021. ako talibani ispune svoja obećanja, uključujući ne dopuštanje Al-Qaidi ili drugim militantima da djeluju u područjima koja su pod njenim nadzorom i nastavljanju nacionalnih mirovnih pregovora.

Iako je grupa zaustavila napade na međunarodne snage kao dio istorijskog sporazuma, nastavila se boriti protiv afganistanske vlade. Prošlog mjeseca, talibani su prijetili da će 1. maja nastaviti neprijateljstva protiv stranih trupa koje su još uvijek u zemlji.

XS
SM
MD
LG