Dostupni linkovi

CRTA: Vučić u martu 29 puta uživo na nacionalnim televizijama


Uživo obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na televiziji Pink (2019.)
Uživo obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na televiziji Pink (2019.)

Trend višemesečne dominantne zastupljenosti stranaka u vlasti u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću nastavio se i tokom marta, ali uz značajan porast negativnog izveštavanja o opozicionim strankama, pokazuje analiza nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Istraživanjem su obuhvaćene centralne informativne emisije televizija sa nacionalnom pokrivenošću: Radio-televizije Srbije (RTS), TV Pink, Prva, Hepi i B92.

"Opozicione stranke bile su zastupljene u ukupno 13 odsto programa posvećenog političkim akterima, što je rast u odnosu na zastupljenost od četiri odsto u februaru. Ipak, o njima je dominantno izveštavano negativno, i to u 72 odsto posvećenog vremena, dok je u februaru taj procenat iznosio 51 odsto", saopštila je CRTA.

Navodi se da je za predstavnike vladajuće većine bilo rezervisano ukupno 87 odsto programa.

"O njima je izveštavano uglavnom neutralno u dve trećine vremena (66 odsto), u jednoj trećini pozitivno (33 dosto) dok je negativan tonalitet zabeležen u jedan odsto vremena", stoji u analizi.

Za razliku od aktera iz vlasti, koji su u većini slučajeva davali izjave i direktno se obraćali građanima, akteri opozicije su tek svaki osmi put imali priliku da budu sagovornici.

"Među pet najzastupljenijih političkih aktera u martu, Dragan Đilas se, kao jedini opozicioni akter, našao na listi odmah iza Aleksandra Vučića. Za razliku od Vučića i još troje aktera vladajuće većine, (premijerke) Ane Brnabić, (ministra finansija) Siniše Malog i (ministra unutrašnjih poslova )Aleksandra Vulina, koji su predstavljeni u neutralnom i pozitivnom tonalitetu, Đilas je u 90 odsto opredeljenog vremena prikazan dominantno negativno", saopštila je CRTA.

Za predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića u martu je bilo rezervisano 40 odsto ukupnog vremena opredeljenog za političke aktere, te je tako on bio gotovo svaki drugi sagovornik u televizijskim vestima, što je nastavak višemesečnog trenda.

"Nezavisno od zastupljenosti u programima centralnih informativnih emisija, Aleksandar Vučić se u martu u proseku svakog dana, odnosno, 29 puta za 31 dan, obraćao uživo građanima putem medija, što je najviše u poslednjih šest meseci. CRTA je zabeležila da je Vučić u martu tri puta gostovao u televizijskim emisijama u trajanju od sat do dva i po sata i da se još 26 puta obraćao uživo putem direktnih uključenja sa različitih skupova, koja su proseku trajala po 30 minuta", stoji u analizi.

CRTA konstatuje da su ovi nalazi još jedan pokazatelj nepostojanja političkog pluralizma u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, što je izuzetno zabrinjavajuće imajući u vidu da se time građanima uskraćuje pravo na objektivno informisanje.

XS
SM
MD
LG