Dostupni linkovi

Rusija osuđuje sankcije EU Iranu usred nuklearnih pregovora


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sa iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom u Teheranu 13. aprila 2021.
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sa iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom u Teheranu 13. aprila 2021.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej (Sergei) Lavrov rekao je da Moskva očekuje da iranski nuklearni sporazum opstane i osuđuje sankcije EU prema Iranu, dodajući da bi one mogle potkopati osetljive pregovore.

„Očekujemo da će biti moguće sačuvati Zajednički sveobuhvatni plan akcije“, rekao je Lavrov nakon razgovora sa iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom (Mohammad Javad) u Teheranu govoreći o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, prenosi AFP.

„Razumeli smo da su naši partneri u Teheranu spremni da odmah krenu u tom pravcu ako se Vašington sa svoje strane bude držao dogovora“, dodao je Lavrov.

Ruski diplomata je takođe kritikovao nedavne sankcije EU Iranu rekavši da su pokrenule „ogroman broj pitanja“ dok su razgovori usmereni na oživljavanje sporazuma o obuzdavanju nuklearnih ambicija Teherana.

EU je u ponedeljak, 12. marta, dodala osam iranskih bezbednosnih zvaničnika, uključujući šefa moćne Revolucionarne garde, na listu sankcija zbog njihove uloge u nasilnom suzbijanju protesta u Iranu u novembru 2019. godine.

Odluka o zamrzavanju imovine i zabrani izdavanje viza došla je osetljivom trenutku dok Brisel posreduje u Beču u oživljavanju nuklearnog sporazuma između velikih sila i Teherana.

„Osuđujemo svaki pokušaj podrivanja procesa“, dodao je Lavrov.

On je naveo da se nada da će evropske kolege shvatiti da su takvi potezi neprihvatljivi i da će preduzeti mere da razgovori ne budu ugroženi.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svetske sile i Iran pregovarali dve godine, dao je garanciju da će Iran biti sprečen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamenu, Teheran, koji negira da želi da proizvede nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom (Trump).

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma.

Razgovori o pokušaju spasavanja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu pod okriljem EU počeli su 6. aprila, u Beču a SAD su prvi put od dolaska Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na vlast pozvane da posredno učestvuju tom dijalogu.




XS
SM
MD
LG