Dostupni linkovi

Početak pregovora sa Iranom u Beču učesnici ocenili kao konstruktivan


Sastanak zemalja potpisnica Nuklearnog sporazuma i Irana u Beču, 6. aprila 2021. godine

Razgovori o pokušaju spasavanja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu počeli su u utorak, 6. aprila, u Beču u dobrom duhu, a SAD su prvi put od dolaska Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na vlast pozvane da posrednu učestvuju tom dijalogu, javlja agencija Frans pres (AFP).

"Sastanak mešovite komisije bio je plodan", izjavio je ruski ambasador pri međunarodnim organizacijama Mihail Uljanov posle razgovora sa zemaljama potpisnicama sporazuma iz 2015. godine.

Na sastanku pod okriljem Evropske unije (EU) koji je trajao dva sata bili su predstavnici Irana, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije.

Uljanov je rekao da se "obnova sporazuma" posle istupanja SAD 2018. godine "neće se dogoditi odmah" i da je za to potrebno vreme.

"Najvažnije je da je započeo praktični rad na postizanju tog cilja", dodao je ruski ambasador.

Šef iranske delegacije Abas Aragči izjavio je da je sastanak bio kontruktivan.

Arakči je naglasio da Iran neće suspendovati obogaćivanje uranijuma u zamenu za uklanjanje blokade na novčana sredstva u iznosu od milijardu dolara u drugim zemljama, koje su blokirale sredstva usled sankcija koje su SAD ponovo uvele Teheranu 2018. godine, prenosi Rojters.

SAD su pozdravile "dobrodošlu i konstruktivnu etapu", rekao je portparol američke diplomatije Ned Prajs (Price).

Neimenovani evropski diplomata je rekao da postoje dve grupe stručnjaka koje razgovaraju, jedna o sankcijama, a druga o nuklearnom programu. Dodao je da je naredni sastanak zakazan za sutra.

Razgovori se održavaju u jednom luksuznom hotelu u Beču bez prisustva medija, dok je američka delegacija odsela u obližnjem hotelu.

SAD, čiji je izaslanik Rob Mali (Malley) stigao u utorak u Beč, redovno dobijaju informacije o toku razgovora putem evropskih posrednika, pošto je Iran odbio direktne razgovore sa Amerikancima.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svetske sile i Iran pregovarali dve godine, dao je garanciju da će Iran biti sprečen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG