Dostupni linkovi

Ugostitelji sa protesta u Beogradu traže pomoć Vlade Srbije


Sa protesta u Beogradu (12. april)
Sa protesta u Beogradu (12. april)

Predstavnici ugostitelja i udruženja ''Ivent industrije'' (organizatori proslava) održali su protest 12. aprila ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, nezadovoljni odgovorom države na pandemiju korona virusa.

Skup je održan po nazivom ''Protest za opstanak'', a u najavi protesta navedeno je da je rad ovih grana privrede "zabranjen, onemogućen ili obesmišljen" od 15. marta 2020. godine kada je u Srbiji uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa.

Ivent industrija ima dva zahteva: finansijsku pomoć države i da se dozvoli održavanje proslava uz poštovanje epidemioloških mera.

Tokom protesta je raskrsnica kod Vlade Srbije bila blokirana, a na transparentima okupljenih bile su ispisane poruke poput: ''390 dana od poslednjeg radnog dana'', ''Račune plaćam parama iz Monopola'', ''Pustite nas da živimo od našeg rada''.

Predsednik skupštine Udruženja Ivent industrija Srbije Boško Bubanja rekao je da je ivent industrija ugrožena i da očekuju odgovor Vlade da li se ova delatnost gasi ili nastavlja da radi, te da je protest krajnji odgovor jer odgovora vlasti nema.

"Ivent industrija prepoznata je u Evropskoj uniji kao jedna od najugroženijih", rekao je on.

Predstavnici ugostitelja i udruženja „Ivent industrije“ na protestu ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu 12. aprila
Predstavnici ugostitelja i udruženja „Ivent industrije“ na protestu ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu 12. aprila

Miša Relić iz Udruženja noćnih klubova rekao je da su pregovori sa Vladom trajali 13 meseci bez rezultata. On je naveo da bi se državi isplatila finansijska pomoć ovoj branši s obzirom na broj stranih turista koje privlači.

Udruženja ugostitelja i "Ivent industrije" naveli su ranije da nakon sastanka održanog 19. marta 2021. sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministarkom turizma i telekomunikacija Tanjom Matić i ministrom finansija Sinišom Malim nisu dobili odgovor na svoje zahteve i ponuđene modele rešenja krize u kojoj se nalaze.

Iz Vlade Srbije su nakon tog sastanka saopštili da je dogovoreno da se u narednim danima nastave razgovori o traženju potencijalnih mogućnosti i najboljih modaliteta dodatne pomoći ovim granama privrede.

Jedan od predloga udruženja koji su ranije izneli je da se pomogne kompletnoj "ivent industriji", koja organizuje slavlja, kao i ugostiteljima, koji, kako tvrde, imaju pad prometa od 70 odsto, time što će država isplatiti 12 odsto za period od godinu dana od ukupnog prometa ostvarenog u 2019. godini, odnosno jedan odsto mesečno.

Predstavnici "Ivent industrije" tražili su da sale za proslave rade pod istim uslovima kao kafići i restorani.

Na transparentima su ispisane poruke poput: 390 dana od poslednjeg radnog dana, Račune plaćam parama iz Monopola, Pustite nas da živimo od našeg rada (protest u Beogradu 12. aprila)
Na transparentima su ispisane poruke poput: 390 dana od poslednjeg radnog dana, Račune plaćam parama iz Monopola, Pustite nas da živimo od našeg rada (protest u Beogradu 12. aprila)

Prema sadašnjim merama u Srbiji, sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22 sata, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike. Od 12. aprila ponovo rade tržni centri od 6 do 22 časa.

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

U Srbiji je u protekla 24 sata preminulo 38 osoba, a 2.965 je novozaraženih. U bolnici je 7.809 ljudi dok je 254 na respiratoru.

XS
SM
MD
LG