Dostupni linkovi

Bivši policajci u BiH godinama čekaju penziju zbog 'greške u sistemu'


Policajac u Sarajevu, arhivska fotografija iz 2020. godine
Policajac u Sarajevu, arhivska fotografija iz 2020. godine

Deseci policajaca u Bosni i Hercegovini mjesecima čekaju isplatu prve penzije, nakon što su dobili otkaze uz obrazloženje da imaju više radnog staža nego što im je potrebno, a penzijski fond ih je odbio umiroviti jer po njegovoj evidenciji imaju manje staža.

"Penziju čekam 30 mjeseci. Nemam posao, nemam penziju, nemam ništa", kazao je Ilija Marković, bivši policajac iz Srebrenika za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Marković: Trideset mjeseci čekam prvu penziju
Marković: Trideset mjeseci čekam prvu penziju

Bosna i Hercegovina nema jedinstveni penzijski fond, već dva entitetska, u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Različite su stope doprinosa, ovisno o kojem entitetu se radi, kao i uvjeti za odlazak u mirovinu.

Istovremeno, u zemlji postoji 16 policijskih agencija. Tri su državne, dvije su entitetske - u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, deset je policija u deset kantona u Federaciji, a tu je i Policija Brčko distrikta kao zasebne administrativne jedinice.

Trinaest ministarstava uplaćuje plaće i doprinose po adresi stanovanja radnika i poslodavca.

Policajci imaju tzv. beneficirani radni staž i u mirovinu odlaze nakon 20 godina službe, pri čemu ne moraju imati 65 godina starosti. Plaće i samim tim i penzije policajaca u BiH se razlikuju po nekoliko stotina eura, ovisno za koju policiju su radili, pa policajci prelaze iz jedne agencije u drugu.

Ako se podaci o radnom stažu i uplatama koje vode policije, porezna uprava i penzijski fondovi ne slažu "u dan", policajac ne može u mirovinu.

Kako je došlo do greške?

Ilija Marković, bivši policajac, pojašnjava da u rješenju o prestanku radnog odnosa, koje mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) kao poslodavac uručilo 30. 10. 2021. godine, piše da ima "više od 40 godina radnog staža osiguranja".

Nakon toga predao je, kaže, sve potrebne dokumente u područni ured Zavoda mirovinskog / penzijskog osiguranja (MIO/PIO) entiteta Federacija BiH u Tuzli i čekao.

"Šesnaest mjeseci kasnije dobio sam od rješenje o odbijanju zahtjeva za penziju jer mi fali pet dana", kazao je Marković za RSE.

Rješenje koje je izdao MUP TK i drugostepeno rješenje MIO/PIO
Rješenje koje je izdao MUP TK i drugostepeno rješenje MIO/PIO

On se nakon toga obratio MUP-u TK, koji mu je, kaže, uplatio dodatna 33 dana. O uplati dodatnog staža obavijestio je MIO/PIO.

"Nakon 23 mjeseca od otkaza dobio sam drugostepeno rješenje iz penzionog da se odbija moj zahtjev. Uložio sam tužbu pred sudom, jer se ne mogu više žaliti Zavodu MIO/PIO", kazao je Marković za RSE i dodao da sad čeka da njegov slučaj dođe na red pred sudom.

"Kod mene su sporne uplate iz 2020. i 2021. godine. Obećali su mi sad iz penzionog da će mi do 5. maja "sve riješiti", ali ništa nemam zvanično. Ko je odgovoran, ne znam. Prebacuju odgovornost s jednih na druge", kazao je bivši tuzlanski policajac Nihad Đedović za RSE, koji mirovinu čeka 13 mjeseci.

I on kaže da će, ako tad ne dobije svoju prvu mirovinu, angažirati advokata.

Marković i njegove bivše kolege koje muči isti problem su, nakon mjeseci čekanja da dobiju prvu penziju, preko zastupnika u entitetskom Parlamentu pokušali doći do odgovora ko je kriv za pogrešno vođenje podataka – ministarstvo za policiju ili penzijski fond.

Zastupnik Slaven Raguž, koji je pitanje umirovljenja policajaca uputio mirovinskom fondu i vladama Federacije BiH i Tuzlanskog kantona (TK), kazao je za RSE da je za problem doznao kad su mu uoči sjednice ispred zgrade Parlamenta prišli ti bivši policajci.

Zamolili su ga, kaže, da on pokuša doći do odgovora, jer oni nailaze na "zid šutnje" te da urgira na vladu i Zavod MIO/PIO jer, po zakonu, institucije moraju odgovoriti na pitanje parlamentaraca.

"Meni je pismeno odgovoreno iz Zavoda MIO/PIO Federacije BiH da su njihove službe utvrdile da ti ljudi imaju manji radni staž od onog koji je MUP TK utvrdio u rješenjima o otkazu", kazao je Raguž za RSE i dodao da je iz odgovora jasno da bivši policajci neće dobiti penziju dok MUP ne ispravi grešku.

Iz Zavoda MIO/PIO Federacije BiH je za RSE rečeno da rade s kadrovskom službom MUP-a TK da bi se ti postupci okončali.

Trenutno, kažu, ažuriraju podatke o beneficiranom stažu s Poreznom upravom Federacije BiH nakon čega bi se ti novi podaci trebali unijeti u evidencije Zavoda MIO/PIO. Nakon toga bi bivši policajci trebali dobiti rješenja i penzije.

Iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona su za RSE kazali da je u 2023. godinu 121 policijski službenik koji ispunjava uvjete za starosnu penziju dobio rješenje o prestanku radnog odnosa.

Naveli su i da je "za jedan manji broj" policijskih službenika došlo do neslaganja podataka o radnom stažu koje ima MUP TK s podacima prikazanim u PIO/MIO Federacije BiH, a koji su usuglašeni između MUP-a i PIO/MIO.

"Nije načinjena nijedna greška ni od strane kadrovske službe MUP-a TK niti od PIO/MIO i Porezne uprave, nego je došlo do greške prilikom uplate dodatnog doprinosa za beneficirani radni staž za koje Ministarstvo financija TK naknadno vrši navedenu uplatu", kazali su za RSE.

Naveli su da je Ministarstvo financija Tuzlanskog kantona izvršilo ili će izvršiti nedostajuće uplate dodatnog doprinosa nakon čega će, kažu, Zavod MIO/PIO donijeti rješenje o priznavanju prava na mirovinu.

Bivši policajac Edinu Smajlović kaže za RSE da u njegovom slučaju greška ispravljena, ali i da je prvu penziju čekao desetak mjeseci.

"Dočekao sam je u martu. Sporne su bile neka beneficija i noćni rad. To je MUP uplatio i ispravio. Dobio sam rješenje od penzijskog", kazao je Smajlović za RSE.

Sad čeka isplatu deset zaostalih penzija.

"Rekli su mi da će biti ubrzo", kazao je Smajlović

Kolike su plaće i penzije policajaca?

Plaća policajaca u 16 policijskih agencija u Bosni i Hercegovini se razlikuju ovisno o poslodavcu, a na kraju se razlikuju i iznosi mirovina.

Primjerice, osnovna plaća državnog policajca u Graničnoj policiji, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) koja je nadležna za najteže oblike kriminaliteta ili Agenciji za koordinaciju policijskih tijela koja osigurava ambasade iznosi oko 700, a inspektora oko 900 eura, bez dodataka na staž, topli obrok i slično, prema podacima iz državnog budžeta.

Prema podacima Vlade Federacije BiH, osnovna plaća policajca u Federalnoj upravi policije je oko 800, a inspektora oko 1.100 eura.

Plaća policajca u kantonalnoj policiji kreće se od oko 450 eura u Posavskom kantonu do 750 eura u Sarajevskom kantonu. Inspektor u Posavskom kantonu zarađuje oko 1.000 eura, a u Sarajevskom kantonu oko 1.400 eura, bez dodataka na staž, topli obrok i slično.

Prosječna mirovina bivšeg policajca u Sarajevu je oko 500 eura, a bivšeg inspektora oko 1.000 eura. Njihove kolege policajci u Posavskom kantonu imaju oko 300 eura mirovine, a inspektori oko 700 eura.

Najniža penzija u Federaciji BiH za 15 godina staža je oko 290 eura, a u Republici Srpskoj oko 153 eura. Najviša mirovina u Federaciji ograničena je na iznos od pet najnižih, odnosno na oko 1.450 eura.

Najviše penzija u Republici Srpskoj ograničena je godišnjim ličnim koeficijentom koji, shodno zakonu, može iznositi najviše "četiri" i ona iznosi oko 1.270 eura.

"Policija i vojska odlazi u mirovinu ranije od nas običnih smrtnika i pod povoljnijim uslovima jer im se po zakonu kod određivanja penzija uzima pet najboljih godina kad su imali najveće plate", pojasnio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Mehić kaže da se policajci i vojnici godinama, ali i brojni drugi radnici, suočavaju s istim problemom da su karijeru počeli u bivšoj Jugoslaviji, tadašnjoj miliciji i drugim službama poput UDBA-e. Često su radili i u drugim tadašnjim republikama, a radni vijek su okončali u novim nezavisnim državama.

"Zavod MIO/PIO mora prikupiti sve te podatke i ta procedura zna trajati mjesecima", kazao je Mehić.

Budući da u BiH postoje dva entitetska fonda i da je "pola države" uglavnom nasilno preseljeno tokom rata 1990-ih, Mehić kaže da deseci hiljada penzionera u BiH dio penzije dobivaju jednog datuma iz jednog entiteta, drugog datuma iz drugog entiteta, a ima i onih koji dobiju i treći dio penzije iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG