Dostupni linkovi

U Srbiji otvoreni tržni centri


Tržni centar Ušće tokom prvog dana od otvaranja, 12. april 2021.

Zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji od ponedeljka, 12. aprila, ponovo rade od 6 do 22 časa.

Kako se navodi u Naredbi ministra zdravlja koja je objavljena u Službenom glasniku, rad je i dalje zabranjen ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića.

Na ulazu u tržne centre mora vidno biti istaknuta površina objekta i broj osoba koje mogu biti u njemu, kao i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske.

U tržnim centrima mora biti određen korona redar koji je odgovoran za poštovanje mera.

Kada je reč o ostalim uslužnim delatnostima, mere ostaju iste, što znači da sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 22 sata, što uključuje i bašte restorana i kafića, ali bez žive muzike.

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio da zaštitne maske treba nositi i u baštama kafića, dok se ne konzumira piće.

Kon je za televiziju B92 rekao da je česta pojava da se preporuke shvataju kao neobavezne.

"Neka se niko ne iznenadi ako mu u bašti priđe komunalni milicajac i kazni", rekao je Kon i dodao da je medicinski deo Kriznog štaba bio protiv toga da tržni centri budu otvoreni od ponedeljka.

Prema podacima od 11. aprila, od posledica zaraze korona virusom preminulo je još 35 osoba, dok je novoinficiranih 2.732. U bolnicama je 7.890 pacijenata a na respiratoma je njih 266.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović rekao je da je u Srbiji dato više od 2,9 miliona vakcina, od čega je 1,7 miliona građana primilo drugu dozu.

On je najavio da u Srbiju 12. aprila stiže još 106.000 doza vakcina Pfizer.

Jovanović je kao "internet prevaru" označio ponude nekih stranih i domaćih turističkih agencija stranim državljanima da se vakcinišu u Srbiji.

"Nema mogućnosti da se preko bilo koje agencije zakaže vakcinacija u Srbiji", rekao je Jovanović i dodao da se za vakcinu može prijaviti samo preko portala e-Uprava.

On je naveo da će strani državljani koji su se na ovaj način prijavili doći na red "kada državljani Srbije završe svoju vakcinaciju".

XS
SM
MD
LG