Dostupni linkovi

Iran opisao nestanak struje u nuklearnom kompleksu kao nuklearni terorizam


Centrifuge nuklearnog kompleksa Natanz (2019.)

Iran je opisao nestanak struje u nuklearnom kompleksu Natanz kao čin "nuklearnog terorizma" i podigao tenzije u regionu.

Direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi nikoga nije direktno okrivio za incident koji se dogodio 11. aprila, nekoliko sati nakon što su u Natanzu pokrenute centrifuge koje omogućavaju brže obogaćivanje uranija.

"Da bi osujetio ciljeve ovog terorističkog čina, Iran će nastaviti da ozbiljno unapređuje nuklearnu tehnologiju, s jedne strane, i da ukida represivne sankcije, s druge. Osuđujući ovaj očajnički potez, Iran naglašava potrebu za sukobom međunarodnih tijela i Međunarodne agencije za atomsku energiju s ovim nuklearnim terorizmom", rekao je Salehi.

O tome šta se zaista dogodilo u nuklearnom kompleksu Natanz objavljeno je malo detalja, odnosno samo da je nestanak struje izazvan kvarom na električnoj mreži koja napaja postrojenje, prenosi AP.

Mnogi izraelski mediji su naveli da je Natanz ostao u mraku uslijed hakerskog napada koji je doveo do oštećenja u postrojenju sa osjetljivim centrifugama.

U izvještajima se ne navode izvori takve procjene, a poznato je da izraelski mediji održavaju bliske veze s vojnim i obavještajnim agencijama u toj zemlji.

Ako je Izrael izazvao nestanak struje u Natanzu, to bi dodatno podiglo tenzije u odnosima dvije države koji su izrazito neprijateljski.

U julu 2020. godine u Natanzu se dogodila misteriozna eksplozija koju je Teheran kasnije opisao kao čin sabotaže. Za taj napad je osumnjičen Izrael.

Iran je 10. aprila objavio da je u Natanzu pustio u rad nove, modernizirane centrifuge koje omogućavaju brže obogaćivanje uranija, čija je upotreba zabranjena prema odredbama nuklearnog sporazuma te zemlje postignutog sa svjetskim silama 2015. godine.

Teheran je to objavio u trenutku kada u Beču traju pregovori te zemlje i ostalih država potpisnica ugovora iz 2015. godine o ponovnom uključenju SAD-a u taj pakt i ukidanju američkih sankcija Iranu.

SAD je 2018. godine, u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Donalda Trumpa, napustio sporazum s Iranom, ali je novi šef Bijele kuće Joe Biden povratak u okvir sporazuma odredio kao prioritet.

Međutim, Bidenova administracija i Teheran imaju različite stavove o uslovima za povratak SAD-a, a ključno je pitanje kada Washington treba da ukine sankcije Iranu.

XS
SM
MD
LG