Dostupni linkovi

Iran pustio u rad nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma


Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom posjete nuklearnom pogonu (arhiva)
Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom posjete nuklearnom pogonu (arhiva)

Iran je objavio u subotu da je pustio u rad nove, modernizovane centrifuge koje omogućavaju brže obogaćivanje uranijuma, čija upotreba je zabranjena prema odredbama nuklearnog sporazuma te zemlje postignutog sa svjetskim silama 2015. godine.

Iranski predsjednik Hasan Rohani zvanično je otvorio liniju od 164 centrifuga tipa IR-6 i još jednu liniju sa 30 centrifuga IR-5 postavljenih u nuklearnom kompleksu Natanz, u centralnom dijelu zemlje, javlja AFP.

Puštanje u rad organizovano je na onlajn ceremoniji koju je prenosila državna televizija.

Televizija nije prikazala sliku centrifuga već inženjere u bijelim mantilima koji objavljuju, posle dobijanja naređenja od Rohanija, da su centrifuge počele da se napajaju uranijumom.

Ovo je objavljeno u trenutku kada se vode pregovori u Beču između Irana i ostalih država potpisnica ugovora iz 2015. godine (Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) o tome kako ponovo uključiti SAD u taj pakt. SAD je iz ugovora 2018. povukao tadašnji predsjednik Donald Tramp.

Tramp je jednostrano povukao SAD i ponovo uveo niz ekonomskih i finansijskih sankcija Iranu. Kao odgovor na to Teheran je od maja 2019. počeo da krši obaveze preuzete prema tom ugovoru, i ubrzao njihovo kršenje posljednjih mjeseci.

Nove centrifuge će omogućiti da se obogaćuje uranijum brže i u većim količinama nego centrifuge prve generacije IR-1, jedine koje su dozvoljene prema iranskom nuklearnom sporazumu.

Rohani je ponovio na ovoj ceremoniji održanoj povodom Nacionalnog dana nuklearne tehnologije da je nuklearni program njegove zemlje isključivo u mirnodopske svrhe.

Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (IAEA) u Beču saopšteno je u subotu da je Iran ponovo prekršio odredbe nuklearnog sporazuma s najvećim svjetskim silama što bi moglo da rezultira eskalacijom napetosti u odnosima Teherana i Zapada.

U izvještaju Reutersa se navodi da je u diplomatskim krugovima u Beču ocijenjeno da će najnoviji izvještaj povećati napetost jer su u pitanju iranske zalihe obogaćenog uranija koji može da se upotrebi za izradu atomske bombe, iako zvanični Teheran poriče da mu je to namjera.


Nakon razgovora i dogovora postignutog u petak, francusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da “pozitivna” prva sedmica pregovora ne bi trebalo da bude narušena novim iranskim provokacijama.

“U tom kontekstu je važnije da se Iran suzdrži od bilo kakvog daljeg kršenja svojih nuklearnih obaveza jer bi to moglo da potkopa trenutnu dinamiku pregovora”, upozorila je na konferenciji za novinare u Parizu predstavnica francuskog ministarstva Agnes von der Muhll.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD i Njemačka) kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svjetske sile i Iran pregovarali dvije godine, dao je garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamjenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trampom.

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG