Dostupni linkovi

Rohani: Razgovori u Beču otvaraju novo poglavlje


Hassan Rohani
Hassan Rohani

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je 7. aprila da razgovori u Beču o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. otvaraju "novo poglavlje".

Iranska delegacija se dan ranije sastala sa predstavnicima velikih sila, potpisnica sporazuma, kako bi raspravljali o povratku Washingtona sporazumu i okončanju američkih sankcija, kao i iranskom ispunjavanju uslova.

Američki predsednik Joe Biden izjavio je da je spreman da poništi odluku svog prethodnika Donalda Trumpa o povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Razlike su, međutim, ostale oko mehanike tih poteza jer je Teheran od tada odgovorio odustajanjem od povinovanja nekim od svojih obaveza preuzetih sporazumom.

Sjedinjene Države nisu prisustvovale pregovorima u Beču. Umesto toga, Evropska unija deluje kao posrednik, ali su sve strane dale pozitivnu ocenu otvaranja razgovora.

"Novo poglavlje upravo je otvoreno", izjavio je Rohani.

"Ako (Washington) pokaže poštenje i iskrenost, to je sve što tražimo, mislim da ćemo biti u stanju da se dogovorimo u kratkom vremenu", dodao je on.

Washington je dao pozitivnu ocenu uvodne sednice.

Razgovori se održavaju u jednom luksuznom hotelu u Beču bez prisustva medija, dok je američka delegacija odsela u obližnjem hotelu.

SAD, čiji je izaslanik Rob Mali (Malley) stigao 6. aprila u Beč, redovno dobijaju informacije o toku razgovora putem evropskih posrednika, pošto je Iran odbio direktne razgovore sa Amerikancima.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svetske sile i Iran pregovarali dve godine, dao je garanciju da će Iran biti sprečen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG