Dostupni linkovi

SIPA u pretresima oduzela predmete u slučaju kineskih respiratora


Pripadnici SIPA, arhivska fotografija

Policijski službenici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u četvrtak, 8. aprila predveče, završili pretrese koji se odnose na slučaj korištenja spornih kineskih respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

“Pripadnici SIPA-e su završili pretrese i privremeno oduzimanje predmeta sa tri lokacije na području Kantona Sarajevo (KS)”, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPA-e Luka Miladinović i dodao kako se radi o pravnim subjektima.

O kojim pravnim subjektima je riječ Miladinović nije mogao da kaže, ali je naveo da će SIPA u zakonskom roku pravosudnim institucijama ‘dostaviti izvještaj o realizaciji naredbi’.

Kako saznaje RSE, kada je u pitanju oduzimanje predmeta u pretresu, radi se o poslovnoj dokumentaciji odnosno korespondenciji između pravnih lica.

SIPA je pretrese u četvrtak izvela po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, a portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić je, ranije u četvrtak, potvrdila za RSE da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta ‘’respiratori’’, koji je Tužilaštvo KS formiralo po službenoj dužnosti.

Predmet je formiran nakon pisma 17 ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila "Srebrena malina".

U pismu ljekari upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju COVID odjela.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je, podsjećamo, u utorak 6. aprila počela inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Sarajevo, potvrdila je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Uprave Ivana Jusufbegović.

Iz Tužilaštva je zatraženo dostavljanje informacija vezanih za korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uslove i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID-19 na KCUS-u, rekla je Jusufbegović.

U ponedjeljak, 5. aprila, u KCUS ušli su i tužioci Kantona Sarajevo, te pripadnici SIPA-e.

Iz Kliničkog centra u srijedu, 7. aprila, naveli su da kineski respiratori tipa ACM 812A koji su bili predmet uviđaja, nisu povučeni iz upotrebe u radu s COVID-19 bolesnicima ove zdravstvene institucije.

Istražne aktivnosti u vezi sa ovim respiratorima su počele nakon što je 17 anesteziologa iz te bolnice potpisalo pismo u kojem ukazuju na to da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" i koji se koriste u sarajevskom Kliničkom centru, ne posjeduju neophodne postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata “zbog čega u radu nailaze na veći broj problema”.

Respiratori su stigli u aprilu 2020. godine a vještačenjem za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, u maju te godine, utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) trenutno se vodi krivični postupak “Fadil Novalić (premijer Federacije BiH) i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine preko firme "Srebrena malina, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

XS
SM
MD
LG