Dostupni linkovi

Pretresi na tri lokacije u Sarajevu u vezi sa kineskim respiratorima


Kineski respiratori koji su dopremljeni na sarajevski aerodrom

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros 8.aprila vrše određene radnje u cilju izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na slučaj korištenja spornih respiratora nakon što je 17 ljekara iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu upozorilo na to u pismu predočenom javnosti.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je za RSE da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta ‘’respiratori’’, koji je Tužilaštvo KS formiralo po službenoj dužnosti.

Predmet je formiran nakon pisma 17 ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila "Srebrena malina".

U pismu ljekari upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju covid-odjela

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA vrše pretres prostorija Federalne uprave civilne zaštite, a tokom dana planirani su pretresi i na još dvije lokacije.

Podsjećamo, Federalna uprava za inspekcijske poslove započela je u utorak, 6. aprila inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Sarajevo, potvrdila je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Uprave Ivana Jusufbegović.

Iz Tužilaštva je zatraženo dostavljanje informacija vezanih za korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uslove i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID-19 na KCUS-u, kazala je Jusufbegović.

Dan ranije, u ponedeljak, 5. aprila, u KCUS ušli su i tužioci Kantona Sarajevo, te pripadnici SIPA-e.

“Sve aktivnosti su završene u 21:30 časova. S obzirom u kojoj je fazi ovaj dio postupanja, mi ne možemo ništa komentarisati bez Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa jučerašnjim aktivnostima SIPA-e, bit će dostavljen Tužilaštvu u zakonskom roku”, kazao je RSE glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Istražne aktivnosti su započele nakon što je 17 anesteziologa KCUS potpisalo pismo u kojem ukazuju na to da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" u aprilu 2020. godine i koji se koriste u sarajevskom Kliničkom centru, ne posjeduju neophodne postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata “zbog čega u radu nailaze na veći broj problema”.

XS
SM
MD
LG