Dostupni linkovi

Sporni kineski respiratori još u upotrebi u Kliničkom centru Sarajevo


Klinički centar Sarajevo
Klinički centar Sarajevo

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u saopštenju za javnost u srijedu, 7. aprila, navodi da uvezeni kineski respiratori tipa ACM 812A koji su predmet uviđaja od početka ove sedmice, nisu povučeni iz upotrebe u radu s Covid-19 bolesnicima ove zdravstvene institucije.

“Svi navedeni respiratori donacija su Federalne uprave civilne zaštite prema KCUS-u za borbu protiv pandemije Covid – 19 i svi se nalaze u Posebnom respiratornom centru koji je i formiran za Covid–19 bolesnike. Niti jedan od navedenih respiratora ne nalazi se na drugoj lokaciji u KCUS-u”, ističu u saopćenju iz KCUS-a.

Kako navode iz ove zdravstvene institucije, sve navedeno evidentirali su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji su obišli Posebni respiratorni centar KCUS-a i sve aparate fotografisali u navedenom centru 5. aprila 2021. godine, u terminu od 19.00 do 20.15 sati.

Lokalni mediji objavili su prethodni dan da istražitelji nisu zatekli sporne uređaje u ovom centru.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) preduzima niz radnji u pravcu provjere da li je u KCUS počinjeno neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa iz Tužilaštva 6. aprila 2021. godine.

Dan ranije Tužilaštvo je formiralo predmet koji se odnosi na pismo ljekara KCUS-a o upotrebi uvezenih kineskih respiratora i štetnosti njihovog korištenja po pacijente.

U KCUS, po usmenoj naredbi Tužilaštva KS, ušli su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, kao i inspektori Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Istražne aktivnosti su započele nakon što je 17 anesteziologa KCUS potpisalo pismo u kojem ukazuju na to da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" u aprilu 2020. godine i koji se koriste u KCUS, ne posjeduju neophodne postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata “zbog čega u radu nailaze na veći broj problema”.

Potpisnici pisma navode da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti navedene parametre, što je jedan od preduslova za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

Istovremeno, direktorica KCUS Sarajevu Sebija Izetbegović je u ponedjeljak, 5. aprila izjavila kako "nijedan respirator nije ubio čovjeka".

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem Tužilaštva BiH u maju iste godine je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratore je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Put respiratora iz Kine preko malinara do Tužiteljstva BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Kako se o uvozu ovih respiratora iz Kine pred Sudom BiH već vodi postupak u slučaju "Respiratori", Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS objavili su da će u okviru oba ova predmeta hitno i koordinisano djelovati.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi pomenuti krivični postupak “Fadil Novalić (premijer Federacije BiH) i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine preko firme "Srebrena malina, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

XS
SM
MD
LG