Dostupni linkovi

Obilježavanje godišnjice događaja u Dobrovoljačkoj


Pripadnici Zelenih beretki odaju počast ubijenim saborcima i građanima, Sarajevo, fotoarhiv
Pripadnici Zelenih beretki odaju počast ubijenim saborcima i građanima, Sarajevo, fotoarhiv

Pripadnici Udruženja Zelene beretke i drugih boračkih udruženja, te delegacije nadležnih institucija i građani glavnog grada Bosne i Hercegovine i u petak su, se okupili kraj mosta Drvenija gdje su odali počast saborcima i građanima stradalim u ulici Hamdije Kreševljakovića (bivšoj Dobrovoljačkoj) prije 27 godina.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast braniocima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a sudionici obilježavanja ove godišnjice poručili su kako se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su se nesebično žrtvovali u odbrani najviših civilizacijskih vrijednosti.

U isto vrijeme u Miljevićima u Istočnom Sarajevu je obilježena godišnjica stradanja vojnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Stradalima je služen parastos, a potom su kod centralnog Spomen-krsta položeni vijenci i cvijeće.

Vijence su položili Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i izaslanik predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

U ime Vlade RS vijece je položio Duško Milunović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Na današnji dan prije 27 godina, u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka došlo je do incidenta između vojnika JNA u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane RBiH u kojem je ubijeno šest osoba.

Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u zamjenu za zarobljenog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu. I sam Izetbegović je bio u koloni. Nedugo nakon polaska, kolona je presječena i zaustavljena u današnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića. I pored dokumentovane naredbe generala Jovana Divjaka da se vatra obustavi, pripadnici Teritorijalne odbrane BiH ubili su šest osoba iz kolone, a njih oko 170 zarobili.

Tačan broj poginulih u Dobrovoljačkoj varira između šest i sedam. U jednom od intervjua Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, kazao je da je tog dana, 3. maja 1992., smrtno stradalo šest osoba. Prema podacima Tužilaštva BiH, smrtno je stradalo sedam, a ranjeno 14 osoba.

Tužilaštvo BiH je 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka". Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

XS
SM
MD
LG