Dostupni linkovi

Bakir Izetbegović najavio skorašnju dopremu milion vakcina u BiH


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović najavio je, nakon sjednice Doma, skori dolazak milion vakcina u BiH narednih nekoliko mjeseci.

Izetbegović je rekao da je definitivno donesena odluka o donaciji 50.000 vakcina protiv COVID-19 iz Malezije i to zahvaljajući jednom pozivu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

”Sličnu stvar sam dogovorio s prijateljima iz Kine, 50.000 kineskih vakcina. Po mom pozivu je došlo 30.000 vakcina iz Turske. Evo 130.000 na ovakav način što je solidno. Nije to broj koji će omogućiti masovnu vakcinaciju, ali je stanovit koji može u ovom času zadovoljiti najrizičnije grupe’‘, rekao je Izetbegović.

Uskoro, kako kaže, imat ćemo vakcine iz programa EU for Health, te je zbog toga u posljednjih dana obavio razgovore sa predstavnikom EU u BIH Johannom Sattlerom.

”Na taj način mislim da ćemo imati milion vakcina u sljedećih dva do tri mjeseca. To je već onda jedna masovnija vakcinacija”, rekao je Izetbegović.

U Federaciji BiH u ovom trenutku na raspolaganju je 50.000 doza cjepiva različitih proizvođača i u narednim danima ta cjepiva će se distribuirati nakon što dobiju odobrenje od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, izjavio je Sanjin Musa, glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH) Davor Pehar kazao je za RSE da je na prostoru FBiH u toku distribucija cjepiva proizvođača Pfizer iz COVAX mehanizma, a riječ je o 15.210 doza.

Federacija je do sada dobila od Srbije 15.000 doza vakcina.

Avionom iz Turske u Sarajevo je 28. marta dopremljeno 30.000 doza vakcina protiv korona virusa, kineskog proizvođača Sinovac.

Vlada FBiH ušla je u državni program s Kinom, te bi sljedeće sedmice trebali početi direktni pregovori za nabavku 500 hiljada doza vakcine Sinopharm.

RS je izdvojila 7,5 miliona eura za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Nabavka je povjerena banjalučkoj firmi Krajinagroup, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja. Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V.

BiH trenutno raspolaže sa 182.000 vakcina

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

Osim o vakcinama, Izetbegović je nakon današnje sjednice Doma naroda govorio o aferi „respiratori“ tvrdeći da niko u BiH nije do sada umro na tom respiratoru jer opslužuju relativno lakše pacijente.

“To su respiratori koji ne mogu opslužiti najteže pacijente, a takvih je 20-30 posto u izolotarijumu. Ali, onih 60-70 posto mogu opslužiti i to rade. Znam iz prve ruke jer mi supruga predvodi KCUS“, kazao je Izetbegović.

Istakao je kako ne bi da govori o kvalitetu, ali da očekuje od nadležnih organa da kažu šta je s respiratorima.

“Imamo kontroverzne priče i koriste se za neutemeljenu kampanju i postizanje političkih ciljeva na jednoj najbolnijoj temi. Jako je neljudski i ružno i nekorektno koristiti strah ljudi i paniku da bi se neki politički poeni pobrali. Podaci kineske ambasade su da je u 40 zemalja otišlo 20.000 ovakvih respiratora i da nigdje nije bilo problema sem u FBiH. Niko u BiH nije do sada umro na tom respiratoru jer ti respiratori opslužuju relativno lakše pacijente”, kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, Federalna uprava za inspekcijske poslove započela je u utorak, 6. aprila inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Sarajevo, potvrdila je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Uprave Ivana Jusufbegović.

Iz Tužilaštva je zatraženo dostavljanje informacija vezanih za korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uslove i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID-19 na KCUS-u, kazala je Jusufbegović.

Dan ranije, u ponedeljak, 5. aprila, u KCUS pretres su izvršili pripadnici Aencije za istrage i zaštitu SIPA po nalogu Tužilaštva kantona Sarajevo.

Predmet je formiran nakon pisma 17 ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila "Srebrena malina".

U pismu ljekari upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju covid-odjela

Pretresi na tri lokacije po nalogu Tužilaštva KS vršeni su i danas 8. aprila, u cilju utvrđivanja da li su respiratori korišteni u odjelima intenzivne njege i da li je time ugroženo zdravlje pacijenata.

Predmet ‘’respiratori’’ formiralo je ranije i Tužilaštvo BiH, a dogovorena je koordinirana akcija u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja.

XS
SM
MD
LG