Dostupni linkovi

Protesti u Crnoj Gori zbog najave smjene ministra Leposavića


Nekolicina građana demonstrira protiv najavljene smjene ministra Leposavića, uz transparent: "Pravda za Vlada"
Nekolicina građana demonstrira protiv najavljene smjene ministra Leposavića, uz transparent: "Pravda za Vlada"

Nekoliko desetina građana protestvovalo je u blizini zgrade Vlade Crne Gore zbog namjere predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da pokrene postupak smjene Vladimira Leposavića, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Protesta je bilo i u Nikšiću, Baru i Beranama. Na skupovima dominiraju srpske zastave, a uz parole podrške ministru Leposaviću skandira se Kosovu i Srbiji.

Inače, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić predložio je smjenu Leposavića zbog njegovog stava o genocidu u Srebrenici.

Krivokapić je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio da je prijedlog za smjenu Leposavića već uputio Skupštini Crne Gore.

Demonstranti u Podgorici sa zastavama Srbije
Demonstranti u Podgorici sa zastavama Srbije

Vladimir Leposavić je 26. marta tokom sjednice crnogorskog parlamenta izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi“.

Leposavić je osporio i legitimitet Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Nakon sporne izjave poslao sam mu poruku da treba sam da se vadi za ono što je sam zakuvao. Smatrao sam da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno, ali je ona ostala na istom fonu”, naveo je premijer Krivokapić , aludurajuči na drugu izjavu Leposavića tri dana kasnije u kojoj je ostao pri ranijim stavovima.

Izjava ministra pravde Vladimira Leposavića o genocidu u Srebrenici izazvala je brojne osude međunarodne i domaće javnosti, u kojima se tražila i njegova ostavka, kao i pozivi Tužilaštvu da reaguje.

Premijer Krivokapić je kazao da je obaveza Leposavića bila da na poslaničko pitanje o Srebrenici odgovori u duhu politike ove Vlade, a ne u duhu akademske rasprave,

“Tražio sam mu ostavku jer je najbolje da ličnim činom pokažemo odgovornost, to sam uradio u petak i danas. Pošto je Leposavić ostao pri svome stavu ja sam donio Predlog za razrješenje člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića", rekao je Krivokapić navodeći da je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove.

“Dao sam slobodu svakom ministru vjerujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smjenjivost", istakao je Krivokapić.

Rekao je i da su stavovi Leposavića i Vlade dijametralno suprotni.

"Leposavić želi da obavlja funkciju dok ne bude razriješen", kazao je Krivokapić.

Reakcije na najavu smjene Leposavića

Premijer Zdravko Krivokapić nema podršku parlamentarne većine koja je i izglasala Vladu 4. decembra za ovu odluku.

Njegovu Vladu podržava tijesna većina od 41 poslanika (od ukupno 81) u Skupštini Crne Gore, koju čine Demokratski front kao najjača grupacija (27 poslanika), Demokratska Crna Gora (10) i Građanski pokret URA (4).

Iz vladajućeg Demokratskog fronta (DF) poručuju da u crnogorskom parlamentu neće glasati za smjenu Leposavića.

"Dok je kluba poslanika DF-a, Leposavić neće biti smijenjen zbog stavova koje dijeli svaki Srbin u CG", napisao je na Fejsbuku Poslanik Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore, Slaven Radunović, poručujući premijeru Kriovkapiću da podršku za smjenu Leposavića u parlamentu potraži od opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

A Demokrate ističu da neće smjenjivati Leposavića ukoliko to ne bude dogovor parlamentarne većine.

Iz URA su povodom odluke premijera Krivokapića da pokrene postupak smjene ministra Leposavića saopštili da "niko nije i ne smije biti iznad nacionalnih interesa“ te da odluke Vlade moraju biti motivisane tim principom.

Lider URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ranije je kazao da se u Srebrenici dogodio genocid i da ko to ne razumije "nije mu mjesto na državnim funkcijama".

Bošnjačka stranka (BS) među prvima je reagovala navodeći da ih raduje "da je premijer Krivokapić uvidio da pojednici koji nisu spremni da priznaju da se u Srebrenici desio genocid, ne mogu biti na odgovornim pozicijama u državi".

Osim Bošnjaka, inicijativu će podržati partije manjinskih naroda, Socijaldemokratske partije

Još nije poznat stav najjače opozicione DPS koja je već tražila Leposavićevu smjenu.

Vladimir Leposavić je na mjesto ministra pravde izabran 4. decembra prošle godine, kao jedan od 12 ministara u Vladi premijera Krivokapića koja je formirana nakon što je na avgustovskim izborima smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista (DPS).

Vlada je izabrana glasovima poslanika prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

XS
SM
MD
LG