Dostupni linkovi

Ambasada SAD traži od Vlade Crne Gore osudu genocida u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici navela je da je zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici u Bosni i Hercegovini tokom rata 1995. godine.

"Tražimo jasnoću i nadamo se da će Vlada Crne Gore nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio - genocid", navodi se u Tvitu ambasade SAD u Podgorici.

Ambasada SAD je tako reagovala na izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića koji je u Skupštini 26. marta rekao da će priznati genocid u Srebrenici "kad se činjenice nedvosmisleno utvrde".

Ministar Leposavić je odgovarajući na poslaničko pitanje da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid rekao da ne može da prizna ili ne prizna događaj "o kojem nema saznanje".

"Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi", izjavio je ministar Leposavić

Leposavić, inače doktor međunarodnog prava, rekao je da je sud u Hagu gde je suđeno za genocid u Srebrenici, "izgubio svoj legitimitet".

Leposavic je ministar u Vladi Zdravka Krivokapica koja je izabrana je 4. decembra prošle godine, nakon sto je na avgustovskim izborima smijenjena trodecenijska vlast Demokratske partije socijalista (DPS). Vlada je izabrana glasovima poslanika Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Skupština Crne Gore je za vrijeme vlasti DPS-a, 2009. usvojila je Deklaraciju kojom prihvata Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici i kojom se 11. jul proglašava Danom sjećanja na žrtve tog masakra.

U Deklaraciji se osuđuju ti zločini, kao i drugi zločini počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, ali riječ genocid nije pomenuta.

Izjava Leposavića naišla je na brojne kritike i osude.

"Relativizujućom izjavom da genocid u Srebrenici nije nedvosmisleno utvrđen presudama međunarodnih sudova i dovođenjem u pitanje legaliteta i legitimiteta Haškog tribunala, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić diskvalifikuje sebe kao ministra koji Crnu Goru može da vodi ka Evropskoj uniji", ocijenila je Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Ona je dodala da se Crna Gora 2010. obavezala da će sarađivati sa Haškim tribunalom zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Izjavu Leposavića su osudile brojne nevladine organizacije, partije manjinskih naroda i opozicije, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Opoziciona Demokratska partija socijalista je najavila da će pokrenuti zakon koji zabranjuje negiranje genocida i tražila da se premijer izjasni o Leposavićevim stavovima.

Iz opozicione Liberalne partije zahtijevaju hitnu ostavku ministra Vladimira Leposavića zbog, kako su kazali, sramotnih stavova.

Vladajuća URA je saopštila da bez jasne osude genocida u Srebrenici ne može biti napretka u prevazilaženju ružne prošlosti. Naveli su i da visoki državni funkcioneri u javnim nastupima moraju isključivo zastupati zvanične stavove koji su u interesu države.

"Leposavić je morao biti svjestan težine riječi koje, kao visoki državni funckioner, izgovara povodom slučaja genocida u Srebrenici i konsekvencama koje relativizovanje ili nejasan stav mogu izazvati u javnosti", naveli su iz URA.

Premijer Zdravko Krivokapić nije se oglašavao ovim povodom.

XS
SM
MD
LG