Dostupni linkovi

Portfolio stradalog najbogatijeg Čeha


Češki milijarder Petr Kellner nastradao 27. marta na Aljasci

Češki milijarder i vlasnik investicionog fonda PPF Petr Kelner (Kellner) poginuo je u helikopterskoj nesreći u planinama Aljaske, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ovog fonda.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, incident, u kojem je 27. marta poginulo petoro ljudi, je pod istragom.

Kelner je dobro poznat u državama Zapadnog Balkana, pre svega Srbiji i Crnoj Gori. Njegovi poslovi su uključivali telekomunikacije, a nameravao je da u svoj portfolio doda i medije, zbog čega je bio pod kritikom novinarskih organizacija.

Preko PPF do telekomunikacija

PPF, u većinskom vlasništvu Kelnera sa udelom od 98,93 odsto, u martu 2018. godine je kupio kompanije norveške telekomunikacione Telenor grupe u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji za 2,8 milijardi evra.

Transakcija je uključivala, kako je saopštila Telenor grupa, mobilne operacije u ovim zemljama i provajdera tehničkih usluga.

Ladislav Bartoniček, predstavnik PPF grupe za sektor telekomunikacija, rekao je tada u saopštenju da je PPF ovom kupovinom proširio telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje.

Time je, kako je naveo, ostvaren dugoočekivani cilj da ta kompanija postane evropski operater srednje veličine.

Na sajtu PPF stoji da je na kraju 2018. godine, mobilni operater Telenor imao preko devet miliona korisnika u ove četiri države i da je zapošljavao skoro 3.600 ljudi.

PPF grupa sa preko sedam kompanija posluje u šest zemalja centralne i istočne Evrope, navodi se na sajtu PPF.

PPF grupa investira u tržišta kao što su finansijske usluge, telekomunikacije, mediji, biotehnologije, nekretnine, mašinstvo, osiguranje, poljoprivreda i proteže se od Evrope do Amerike i širom Azije.

Prema Forbsovoj listi milijardera za 2020. godinu Petr Kelner je bio 68. najbogatiji čovek na svetu sa 14,9 milijardi dolara neto vrednosti.

Prema Forbsu, na dan kada su mediji saopštili da je poginuo, neto vrednost njegovog bogatstva je 17,5 milijardi dolara.

U Srbiji u vlasništvu Telenor i Mobi banka

Grupacija češkog biznismena Petra Kelnera u Srbiji je vlasnik mobilnog operatera Telenor i Mobi banke.

Dobit Telenora, jednog od tri mobilna provajdera u Srbiji, u 2019. godini bila je veća od 10,5 milijardi dinara (skoro devet miliona evra), podaci su Agencije za privredne registre Srbije. Finansijski izveštaj Telenora za prošlu 2020. godinu još nije dostupan na sajtu Agencije.

"Telenor je prva mobilna mreža u Srbiji. Od početka komercijalnog poslovanja, 1994. godine, poverenje nam je ukazalo više od 3 miliona zadovoljnih korisnika", navodi se na sajtu Telenora.

PPF grupa je u februaru 2019. godine kupila i 100 odsto vlasništva u Telenor banci od Telenor grupe. Ova banka specijalizovana je za pružanje inovativnih onlajn finansijskih usluga.

Od oktobra 2019. godine poslovanje nastavlja pod imenom Mobi banka.

Banka ima više od 450 hiljada klijenata i krajem septembra 2019. upravljala je imovinom vrednosti 175 miliona eura, navodi se na sajtu PPF.

Najavljena saradnja Telenora i Telekoma

No, ime Petera Kelnera je u Srbiji postalo poznatije u januaru ove godine kada je državni telekomunikacioni operater Telekom Srbija potvrdio da je potpisao ugovor sa Telenorom, prema kojem će ovoj kompaniji iznajmljivati svoju optičku infrastrukturu.


Telenor bi, ukoliko ugovor odobre regulatorna tela, sa infrastrukturom Telekoma ušao u oblast interneta i TV sadržaja kao treći veliki kablovski operater u Srbiji.

"Telenor će biti u prilici da pored optike od Telekoma Srbija kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje", saopštio je 28. januara Telekom.

Obe kompanije su negirale navode dela medija i novinarskih udruženja u Srbiji da je cilj njihove saradnje uništavanje drugog kablovskog operatera na tržištu, navodeći da se ovim "pospešuje konkurencija".

Konkurencija Telekomu u Srbiji je kablovski operater SBB, u vlasništvu evropskog operatera Junajted (United) Grupe.

U ponudi ovog operatera je i program regionalne informativne televizije N1 i televizije Nova S, koje su zbog svog izveštavanja često na meti kritika predstavnika vlasti u Srbiji.

Zabrinutost da bi sporazum između državne kompanije Telekom Srbija i privatnog mobilnog operatera Telenor mogao negativno da utiče na pluralizam medija i da dalje poveća državni uticaj u medijskoj sferi izneo je za RSE u februaru predstavnik Reportera bez granica Pavol Salaj (Szalai).

"Postoji rizik da bi ugovor između Telekoma i Telenora mogao da spreči kablovskog operatera SBB da dođe do šire publike", rekao je Salaj dodajući da mediji u vlasništvu Junajted Grupe pružaju građanima informacije koje ne mogu čuti u medijima koji su pod kontrolom države.

Sumnju da se iza najavljene saradnje državnog Telekoma i Kelnerovog Telenora kriju politički motivi iznelo je, pored ostalih, i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje je takođe ocenilo da sporazum može dodatno da naruši medijski pluralizam u zemlji.

NUNS je u februaru saopštio da „zabrinutost izaziva i činjenica da je vlasnik Telenora, češki biznismen Petr Kelner, ranije optuživan od novinarskih udruženja i javnosti u Češkoj i Sloveniji "da u saradnji sa vladajućim partijama guši slobodu medija u ovim zemljama".

PPF je, pak, navode da sa srpskim Telekomom imaju za cilj urušavanje slobode medija u Srbiji označio kao „klevete“.

Ladislav Bartoniček, akcionar PPF grupe, saopštio je 1. februara da Telenor u Srbiji namerava da "kreira ponudu koja je drugačija od postojeće i da u nju uvrsti sadržaje različitih provajdera, uključujući i sadržaj Junajted grupe".

Iz Telenora, međutim, u februaru nisu odgovorili na pitanje RSE da li će i pod kojim uslovima u svoju ponudu uvrstiti i sadržaje Junajted grupe, odnosno kanale N1 i Nova S.

A u odgovoru Telekoma za RSE je u februaru navedeno da svaki operator koji smatra da ima kvalitetnu uslugu i dobar odnos prema korisnicima, ne bi trebalo da se plaši konkurencije i dodatnog otvaranja tržišta.

Iz Telekoma su tada saopštili da će "poslovna saradnja sa Telenorom obezbediti državnoj kompaniji prihod veći od 250 miliona evra u narednih 15 godina", ali nisu objavili po kojoj će ceni državna kompanija ustupiti deo svoje optičke infrastrukture, navodeći da će svi detalji ugovora sa Telenorom biti objavljeni "ako ga odobre regulatorni organi".

Telekom je saopštio i da će saradnja sa Telenorom doneti "brojne pogodnosti korisnicima i pospešiti konkurenciju i inovacije, što je osnovna namera obe kompanije".

Poslovi PPF

Petr Kelner je bogatstvo počeo da stiče devedesetih godina kada je osnovao investicioni fond koji je kupio kontrolni udeo u najvećem češkom osiguravajućem društvu tokom njegove privatizacije.

Prema Forbsu, velika ulaganja u finansijski i sektor nekretnina, u okviru kojih je kupio i mnogobrojne kompanije, svrstala su ga na listu najbogatijih.

PPF je nakon telekomunikacionih mreža počeo da ulazi u medijski sektor u centralnoj i istočnoj Evropi.

Preko sestrinske grupe CETIN, PPF je vlasnik telekomunikacione infrastrukture u Češkoj.

CETIN je 2018. prodao 25 odsto udela u mađarskom Telenoru državnoj televiziji i telekomunikacionoj kompaniji Antena Hungaria.

CETIN u Mađarskoj, prema navodima same grupe, pokriva 99,9 odsto infrastrukture 4G mreže, a na njihovom sajtu piše da se "zalaže da postane glavni akter u omogućavanju pristupačnog uvođenja 5G u Mađarskoj".

U Češkoj je CETIN privukao pažnju lokalnih medija kada je planirao da razvije 5G mrežu u saradnji sa kineskom kompanijom Huawei, ali je posle talasa kritika i pitanja koja se tiču bezbednosti, u oktobru prošle godine odlučio da u ovom poslu sklopi partnerstvo sa švedskim Eriksonom (Ericsson).

U oktobru 2020. godine PPF grupa je, nakon zelenog svetla Evropske komisije za akviziciju kompanije Central European Media Enterprises (CME), preuzela većinski udeo ove evropske mreže za emitovanje.

U njenom vlasništvu su češka privatna televizija sa nacionalnom frekvencijom TV Nova i još preko 30 televizijskih stanica u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.

Evropska komisija je odbacila upozorenja civilnog društva da bi prodaja CME Kelnerovom PPF-u mogla da pojača uticaj Kine na TV sektor u ovim postkomunističkim zemljama, kao i zabrinutost zbog potencijalne koncentracije na tržištu.

Uoči preuzimanja CME, na Kelnerove veze sa Kinom upozorio je i američki republikanski senator Marko (Marco) Rubio koji je u februaru 2020. godine pozvao nadležne u SAD da u "potpunosti preispitaju posledice po nacionalnu bezbednost" tada najavljene prodaje CME Kelnerovoj PPF grupi.

Prethodno je američki AT&T objavio da pristaje da proda svoj većinski udeo u CME za 1,1 milijardu dolara PPF grupi.

Senator Rubio je upozorio na pogubne posledice ove prodaje, tvrdeći da je Kelner "kineski izaslanik" ("China proxy").

PPF je demantovao navode Marka Rubia.

Ova grupa je u februaru 2020. saopštila da "kao i hiljade drugih zapadnih kompanija posluje u Kini", te da iza njenog poslovanja "ne postoje nikakvi skriveni motivi".

Reporteri bez granica, Evropski centar za medije i slobodu štampe, Evropska federacija novinara i Međunarodni medijski institut su nakon preuzimanja CME u otvorenom pismu Kelneru naveli da primećuju opsežne komercijalne poslove PPF-a sa Kinom, čije je rukovodstvo posebno nesklono kritikama, naročito po pitanjima kao što je tretman Ujgura u Sinđijangu ili po pitanjima Tajvana ili Hong Konga.

U pismu se navodi i da je rastuća uloga Kine u centralnoj i istočnoj Evropi "pitanje od nespornog javnog interesa u regionu".

"Stoga vas molimo da obezbedite da mediji u vašem vlasništvu imaju uredničku slobodu da kritički izveštavaju o kineskoj politici ili investicijama u njihovim zemljama bez pritiska da ublaže stavove ili izbegnu određena pitanja. Isto tako, oni ne smeju da postanu PR kompanije za jačanje imidža Kine", navele su medijske organizacije.

PPF grupa je odgovorila da je "kupila CME sa namerom da dalje razvija mrežu komercijalnih televizija koje donose profit".

"PPF želi da nudi gledaocima kvalitetnu televiziju, ne samo zabavu već i originalnu domaću produkciju. Naravno, i informativni program zasnovan na novinarskoj profesionalnosti, redakcijskoj nezavisnosti i atraktivnosti sadržaja", saopštio je PPF 20. oktobra 2020. godine.

Uticaj Kine preko češkog milijardera

Britanski list Gardijan (Guardian) objavio je u februaru 2020. da je Kelnerova kreditna kompanija Home Credit angažovala i platila PR agenciju C&B Reputation Management kako bi u lokalnim medijima plasirala izveštaje koji treba da šire pozitivniju sliku o državama koje se vezuju za političku represiju i kršenje ljudskih prava.

Gardijan je, podsetimo, ove tvrdnje potkrepio i informacijama češkog medija Aktualne.cz, koji je naveo da je Kelnerova kompanija Home Credit angažovala pomenutu PR agenciju.

Home Credit je, prema pisanju portala Euractiv, negirao nameru da utiče na češko javno mnjenje.

Gardijan je pisao da je Češka postala otvorenija prema kineskom uticaju od većine drugih evropskih zemalja, a da se takva situacija poklopila sa rastućim komercijalnim poslovima koje je Kelnerova PPF grupa raširila sa Kinom.

Prema podacima sa sajta PPF grupe, pored kreditne kompanije Home Credit, Kelner u Kini ima i kompaniju SOTIO koja se, kako piše, bavi istraživanjem i razvojem novih medicinskih terapija. Obe kompanije, prema podacima sa sajta, posluju i u SAD i u Rusiji.

Kako je stradao Kelner?

Petr Kelner se nalazio u helikopteru koji se srušio u blizini lednika Nik kod grada Ankoridža, preneo je Njujork Tajms (The New York Times).

Kako je objavljeno helikopter je prevozio goste na skijanje po padinama sa neuređenim, prirodnim stazama.

Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja Aljaske saopštio je da će sprovesti istragu kako bi utvrdio šta je izazvalo pad helikoptera.

U nesreći su, osim 56-godišnjeg Kelnera poginuli još jedan češki državljanin, dvojica vodiča i pilot, dok je prema navodima zvaničnika Aljaske jedna preživela osoba u ozbiljnom, ali stabilnom stanju.

PPF je zamolio medije da poštuju privatnost porodice Kelner „tokom ovog teškog vremena".

U saopštenju se dodaje da je život Petra Kelnera bio poznat po radnoj etici i kreativnosti, te da je njegov privatni život pripadao porodici.

XS
SM
MD
LG