Dostupni linkovi

Rubio: Preispitati prodaju češkoj firmi povezanoj sa Kinom, a posluje i u Srbiji


Gospodin Kelner i njegove kompanije podržavaju zloćudne kineske aktivnosti u inostranstvu, istakao je američki senator Rubio (na fotografiji)
Gospodin Kelner i njegove kompanije podržavaju zloćudne kineske aktivnosti u inostranstvu, istakao je američki senator Rubio (na fotografiji)

Republikanski senator sa Floride Marko (Marco) Rubio zatražio je od američkih zvaničnika da preispitaju posledice po nacionalnu bezbednost namere američkog tehnološkog giganta AT&T's da uskoro proda svoju podružnicu "Centralno evropsku medijsku grupu" (CME) češkom konglomeratu "PPF Grupa".

Rubio navodi da su ova kompanija i njen čelnik Petr Kelner poznati kao "kineski zastupnici" unutar Češke Republike.

"Otprilike trećina profita 'PPF Grupe' dolazi od njene podružnice 'Home Credit' u Kini od poslova davanja individualnih kredita. Ovaj politički nepodesan posao se oslanja na licencu kineske vlade za nebankarske zajmove. Sledstveno tome, gospodin Kelner i njegove kompanije podržavaju zloćudne kineske aktivnosti u inostranstvu," istakao je američki senator.

Poslovi u Srbiji

On je naveo kao primer da telekomunikacione kompanije u Srbiji u vlasništvu Petra Kelnera rade sa Hjuavejom na razvijanju mreže 5G.

Takođe, mobilni operator i provajder telekomunikacione opreme u vlasništvu "PPF Grupe" u Češkoj republici koriste tehnologiju Hjuaveja.

"Što je najstrašnije, 'PPF'-ova podružnica 'Home Credit' je angažovala firmu za odnose sa javnošću plativši joj dve hiljade sati da manipuliše češkim javnim mnjenjem u korist Kine. Te aktivnosti uključuju špijuniranje čeških političara, pritisak na medije da povuku tekstove kritične prema Kini, te osnivanje novog tink tenka – Sinoskop – da bi se zaposlili pristrasni analitičari u cilju uticaja na javnu debatu. Na kraju, zapazio sam da 'PPF Grupa" već koristi očekivano preuzimanje 'Centralno evropske medijske grupe' da bi ućutkala češke medije i političare," istakao je Rubio.

Koga i zašto snimaju Huawei kamere u Beogradu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Rubio, koji je član Komiteta Senata za spoljnu politiku i obaveštajne aktivnosti i predsedava dvostranačkom i dvodomnom kongresnom komisijom za Kinu, u pismu ministru finansija Stivenu Muničnu (Steven Mnuchin) i ministru pravde Vilijamu Baru (William Barr) posebno je dodao da telekomunikacione kompanije u vlasništvu "PPF Grupe" zajednički rade sa kineskim gigantom Hjuavej na razvoju tehnologije 5G.

"Smatram da administracija treba da detaljnije preispita korporativne dilove kao što su prodaja 'Centralno evropske medijske grupe' od strane AT&T, da bi shvatila na koji način kineska Vlada i Komunistička partija deluju preko posrednika kao što je 'PPF Group'".

Rubio ističe da nadmetanje sa zvaničnim Pekinga oko narativa zahteva blokiranje njegovih nastojanja da kontroliše medij preko kojih se građanima plasiraju namere komunističkih vlasti.

"SAD imaju interes za očuvanje slobodnog i otvorenog medijskog okruženja u inostranstvu, kao i da spreče Komunističku partiju Kine da potkopava ove platforme u cilju podrivanja demokratskih normi širom sveta," istakao je senator sa Floride.

On je upozorio da ukoliko zvanični Vašington ne bude reagovao u ovom slučaju, "time će se podriti američki diplomatski napori u cilju suzbijanja političkog mešanja Komunističke partije Kine u strane vlade i društva," dodao je Rubio.

Administracija predsednika Donalda Trampa je stavila Hjuavej na crnu listu u maju prošle godine, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Osim u Češkoj republici, "Centralno evropska medijska grupa" posluje i u Bugarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji, što je po rečima Rubija, "tržište od 90 miliona ljudi". On je dodao da su u vlasništvu pomenute grupacije pojedini "najgledaniji informativni programi Centralne i Istočne Evrope".

Češka kompanija odbacuje Rubiove navode

AT&T nije za sada komentarisao ove navode, dok je "PPF Grupa" saopštila da se "čini da se Rubio oslanja na lažne informacije dobijene od češkog političara Pavela Fišera (savetnika prvog češkog predsednika Vaclava Havela, diplomate i predsedničkog kandidata – D.Š.)".

Ova kompanija saopštava da je tržište od 90 miliona ljudi, koje pominje Rubio, više nego duplo manje.

"Takođe nije tačno da 'PPF' propagira Hjuavejovu tehnologiju. Istina je da smo je nasledili kao deo našeg preuzimanja norveškog telekomunikacionog operatera 'Telenor' pre dve godine," navodi se u saopštenju Kelnerove kompanije.

Dalje se ističe da je u poslednjih 30 godina "PPF Grupa" postala jedna od najvećih čeških kompanija koja posluje u 24 zemlje na tri kontinenta, zalažući se uvek za "principe slobode, liberalne demokratije i slobodnog tržišta".

"Činjenica da mi, kao i hiljade drugih zapadnih kompanija, poslujemo i u Kini, ni na koji način ne implicira kontradiktorni pogled na svet. Daleko od toga – kao građani koji su značajan deo svog života proveli pod komunističkom diktaturom, duboko cenimo slobodu izražavanja," dodaje se u saopštenju "PPF Grupe".

Kombinacija fotografija prikazuje nadzorne kamere Huaveija izložene za vreme Sjetskog obaveštajnog kongresa u Tianjinu u Kini 16. maja 2019.
Kombinacija fotografija prikazuje nadzorne kamere Huaveija izložene za vreme Sjetskog obaveštajnog kongresa u Tianjinu u Kini 16. maja 2019.

Ova kompanija dalje ističe da kupuje "Centralno evropsku medijsku grupu" kao dopunu svom poslu u telekomunikacijama "bez ikakvih zadnjih namera", te da je spremna da pruži neophodne podatke svim regulatornim telima, kao i da će kontaktirati senatora Rubija i poslati mu informacije o njenom poslovanju.

AT&T je saopštio prošle godine da će prodati većinski paket akcija u "Centralno evropskoj medijskoj grupi", koji je kupio 2018. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG