Dostupni linkovi

Pismo N1 i Junajted medija međunarodnim organizacijama


Televizija N1 i kablovski operater Junajted medija (United Media) u čijem je sastavu N1 ponovo su pozvali na transparentnost u sporu sa Telekom Srbijom i kablovskim operaterima koje ta državna firma kontroliše, o čemu su, kako navode, obavestili i brojne međunarodne organizacije.

U saopštenju Junated medija kaže se da je "vodeći kanal vesti u Srbiji, N1, pozvao je državne operatere Telekom Srbija i Pošta Net na fer i transparentan odnos u sporu zbog koga je više od 300.000 korisnika ostalo bez ove stanice".

Dodaje se da je odbijanje državnog operatera da prihvati „fer i transparentne uslove radi obnavljanja ugovora smanjio ukupni broj gledalaca N1 za trećinu pred najavljene izbore krajem aprila“.

"N1 je u decembru skinut sa operatera PostaNet, a sredinom januara i sa kablovskih operatera Telekoma pošto su ugovori za sportske, informativne i druge kanale Junajted medija istekli krajem novembra i krajem decembra prošle godine. Te kanale su distribuirali operateri Kopernikus i Radijus Vektor koje je Telekom Srbija kupio 2018. i 2019. sa još šest drugih operatera u nizu netrasparentnih i bezuslovnih transakcija. Telekom je tako formirao infrastrukturni monopol na više od 50 odsto teritorije Srbije", ističe se u saopštenju.

Kako je navedeno, većina domaćinstava u Srbiji sada mogu da izaberu ili Telekomov IPTV ili ponude kablovskih operatera koje državna kompanija kontroliše pod brendom Supernova ili državni PoštaNet.

U saopštenju je Junajted medija istakla da su "sve televizije sa nacionalnim frekvencijama pod kontrolom ljudi koji podržavaju vlasti, a u nekim slučajevima su i članovi vladajuće stranke".

"Kada je njen skinut sa ponude ovih operatera, N1 je dao javnu ponudu od 0,4 evra mesečno po korisniku za sve provajdere u Srbiji u periodu od tri godine, ali je Telekom Srbija smatrala da bi N1 trebalo da se emituje besplatno do okončanja spora. Poziv za besplatno emitovanje se odnosi ne samo na onih 210.000 domaćinstava kojima je signal uskraćen već i na svih 800.000 domaćinstava u Telekomovoj korisničkoj mreži od kojih većina i nije imala N1", navela je Junajted medija.

N1, kako piše u saopštenju, "insistira na jednakom odnosu prema toj televiziji kao i prema manje popularnim kanalima čija uredjivačka politika je naklonjenija vlastima i čiji vlasnici su bliski vlastima u pogledu cene, a predloženi trogodišnji rok ugovora treba da obezbedi kontinuitet pristupa gledalaca objektivnom i izbalansiranom izveštavanju".

Do spora između "Telekomа" i "Junajted Medije" došlo je 18. januara kada je kablovski operator "Supernova", deo Telekom grupe u većinskom vlasništvu države Srbije, prekinuo da emituje kanale "Junajted Medije" (između ostalih i televiziju N1), usled neobnavljanja ugovora koji je istekao 31. decembra 2019. godine.

Televizija N1 je u međuvremenu pokrenula kampanju "Da se vidi N1" sa zahtevom da se program te kablovske televizije vidi u svim kablovskim sistemima uključujući i one koje kontroliše država, poput Telekoma, a u kampanju su se uključile i javne ličnosti i građani.

XS
SM
MD
LG