Dostupni linkovi

Češki biznismen Petr Kellner poginuo u helikopterskoj nesreći


Petr Kellner
Petr Kellner

Češki biznismen i vlasnik investicionog fonda PPF Petr Kelner (Kellner) poginuo je u helikopterskoj nesreći u planinama Aljaske, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz PPF.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, incident, u kojem je 27. marta poginulo petoro ljudi, je pod istragom.

"Molimo medije da poštuju privatnost porodice Kellner tokom ovog teškog vremena", navodi se u izjavi PPF.

U njoj se dodaje i da je Kellner imao 56 godina i da je njegov život bio poznat po radnoj etici i kreativnosti, te da je njegov privatni život pripadao porodici. Njegova sahrana će biti održana samo sa članovima uže porodice, dodaje se.

Kelner je u Srbiji bio poznat kao vlasnik Telenora. Državni telekomunikacioni operater Telekom Srbija potvrdio je 28. januara da je potpisao ugovor sa Telenorom, prema kojem će ovoj kompaniji, u vlasništvu PPF grupe Kelnera, iznajmljivati svoju optičku infrastrukturu.

Ukoliko ugovor odobre regulatorna tela, Kelnerov Telenor sa infrastrukturom Telekoma ulazi u oblast interneta i TV sadržaja kao treći veliki kablovski operater u Srbiji.

Obe kompanije negirale su navode dela medija i novinarskih udruženja u Srbiji da je cilj njihove saradnje uništavanje drugog kablovskog operatera na tržištu, navodeći da se ovim "pospešuje konkurencija".

U izjavi Reportera bez granica za RSE u februaru ocenjuje se da bi sporazum između državne kompanije Telekom Srbija i privatnog mobilnog operatera Telenor, u vlasništvu investicionog fonda PPF, mogao negativno da utiče na pluralizam medija i da dalje poveća državni uticaj u medijskoj sferi.

Sumnju da se iza najavljene saradnje državnog Telekoma i Kelnerovog Telekoma kriju politički motivi iznelo je, pored ostalih, i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje je 2. februara takođe saopštilo da sporazum može dodatno da naruši medijski pluralizam u zemlji.

Kelnerova PPF grupa preuzela je u oktobru 2020. godine većinski udeo u kompaniji Central European Media Enterprises (CME).

U njenom vlasništvu su češka privatna televizija sa nacionalnom frekvencijom TV Nova i još preko 30 televizijskih stanica u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.

Evropska komisija je odbacila upozorenja civilnog društva da bi prodaja CME Kelnerovom PPF-u mogla pojačati uticaj Kine na TV sektor u ovim postkomunističkim zemljama, kao i zabrinutost zbog potencijalne koncentracije na tržištu.

Na Kelnerove veze sa Kinom upozorio je uoči preuzimanja CME i američki republikanski senator Marko (Marco) Rubio. Kelnerov PPF dematovao je navode Marka Rubia.

Češki biznismen našao se u epicentru sumnje o uticaju Kine u Češkoj i kada su novinari objavili da je jedno od njegovih preduzeća finansiralo nameru jačanja imidža Kine u ovoj evropskoj državi.

Forbsova lista najbogatijih pozicionira Kelnera na 68. mesto sa 19,5 milijardi dolara imovine.

Prema navodima Forbsa, bogatstvo je počeo da stiče ranih devedesetih kada je osnovao investicioni fond koji je kupio kontrolni udeo u najvećem češkom osiguravajućem društvu tokom njegove privatizacije. Velika ulaganja u finansijski i sektor nekretnina, u okviru kojih je kupio i mnogobrojne kompanije, svrstala su ga na listu najbogatijih.

Danas je preko PPF-ove sestrinske grupe CETIN vlasnik telekomunikacione infrastrukture u Češkoj, a od Telenora je 2018. godine u paketu kupio i operatere mobilne telefonije u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj.

Kelnerov CETIN je 2018. prodao 25 odsto udela u mađarskom Telenoru državnoj televiziji i telekomunikacionoj kompaniji Antena Hungaria, a u toj državi PPF ima rašireno poslovanje i preko drugih kompanija.

CETIN u Mađarskoj, prema navodima same grupe, pokriva 99,9 odsto infrastrukture 4G mreže, a na njihovom sajtu piše da se "zalaže se da postane glavni akter u omogućavanju pristupačnog uvođenja 5G u Mađarskoj".

U Češkoj je CETIN privukao pažnju lokalnih medija kada je planirao da razvije 5G mrežu u saradnji sa kineskom kompanijom Huawei, ali je posle talasa kritika i pitanja koja se tiču bezbednosti, u oktobru prošle godine odlučio da u ovom poslu sklopi partnerstvo sa švedskim Ericsson-om.

XS
SM
MD
LG