Dostupni linkovi

WHO: Nastaviti upotrebu vakcine AstraZeneca


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala države da ne prekidaju imunizaciju vakcinom kompanije AstraZeneca nakon što je to učinilo nekoliko zemalja Evropske unije.

U saopštenju se navodi da nema dokaza o povezanosti vakcine i krvnih ugrušaka.

Njemačka, Francuska, Italija i Španija pridružile su se manjim zemljama koje su iz predostrožnosti obustavile vakcinisanje dok se vrše provjere.

Stručnjaci WHO-a za vakcine sastat će se 16. marta da bi diskutovali o ovom medikamentu.

Evropska agencija za lijekove takođe će održati sastanak 16. marta, a očekuje se da će zaključke objaviti 18. marta. I ova služba je saopštila da vakcinu AstraZenece i dalje treba koristiti.

Nakon što je nekoliko država suspendovalo korištenje AstraZeneca vakcine generalni direktor WHO-a rekao je 15. marta da je sistem namijenjen zaštiti javnog zdravlja funkcionalan.

"To nužno ne znači da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom protiv COVID-a 19, ali je rutinska praksa da se istraže, i to pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da postoje učinkovite kontrole", rekao je Tedros Adhanon Ghebreyesus.

Danska i Norveška prestale su prošle sedmice sa korištenjem ove vakcine nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita. Uslijedile su Island, Bugarska, Irska i Holandija.

Uprkos tome, najviši zvaničnici WHO-a ponavljaju da nema zabilježenih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa vakcinom.

"Ne želimo da ljudi stvaraju paniku", rekla je glavna naučnica pri WHO-u Soumya Swaminatan, dodajući kako za sada nije pronađena veza između "događaja povezanih sa trombocitima" i vakcinama protiv COVID-a 19.

Velika Britanija, gdje je AstraZeneca razvijena u saradnji sa Oxford Univerzitetom kaže da nisu zabrinuti, dok proizvođač lijekova kaže da nema dokaza o povećanom riziku od krvnih ugrušaka.

Regulatori Evropske unije su 30. januara odobrili vakcinu britansko-švedskog proizvođača, navodeći da je efikasna za upotrebu.

Vakcina AstraZenece pokazala je efikasnost od 76 posto tri mjeseca nakon primanja jedne doze, a efikasnost vakcine je 82,4 posto sa 12 ili više sedmica razmaka između doza.

Vakcina AstraZeneca je jedna od četiri odobrene vakcine u Srbiji, a doze te vakcine je Srbija donirala i Bosni i Hercegovini, nakon čega je u entitetu Federacija BiH započeta imunizacija zdravstvenih radnika.

XS
SM
MD
LG