Dostupni linkovi

Sve više evropskih zemalja obustavlja upotrebu AstraZeneca vakcina


Njemačka, Francuska i Italija posljednje su u nizu evropskih zemalja koje su pauzirale upotrebu AstraZeneca vakcina nakon što je nekoliko zemalja saopštilo ozbiljne nus pojave koje uključuju krvne ugruške.

Njemačka će prestati sa upotrebom AstraZeneca vakcina rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravlja, prenosi Reuters.

Ministarstvo je saopštilo da je odluka uslijedila nakon preporuke Instituta Paul Ehrlich, odnosno njemačkog tijela nadležnog za vakcine.

“Slijedom preporuke Instituta Paul Ehrlich, vlada je iz mjera predostrožnosti zaustavila korištenje vakcine AstraZenece”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Španija je također najavila da će pauzirati sa davanjem AstraZeneca vakcine najmanje u narednih 15 dana.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će ova zemlja privremeno pauzirati upotrebu AstraZeneca vakcine dok čekaju procjenu evropskog regulatora za lijekove koja se očekuje u utorak.

Očekuje se da će Evropska agencija za lijekove donijeti smjernice za ovu vakcinu u utorak popodne, rekao je Macron, prenosi Reuters.

Evropska agencija za lijekove saopštila je ranije da za sada ne postoji ništa što bi nagovijestilo da su vakcine protiv korona virusa britansko-švedskog proizvođača AstraZeneca uzrokovale smrt i razboljevanje dvije osobe u Austriji.

Upotrebu vakcine AstraZeneca do sada su obustavili Danska, Island, Norveška, Holandija, Bugarska i Irska dok su Italija i Austrija prestale da koriste određene serije te vakcine. Italija je sada odlučila u potpunosti da pauzira korištenje AstraZenece.

Svjetska zdravstvena organizacija je navela da ne postoji povezanost između primanja vakcine AstraZence i povećanog rizika od stvaranja krvnog ugruška i da države ne treba da obustavljaju njenu upotrebu.

Ova britansko-švedska kompanija koja je vakcinu razvila u saradnji sa Univerzitetom Oxford saopštila je da je analizom podataka o više od 17 miliona datih doza njene vakcine utvrđeno da nema dokaza za povećan rizik od neželjenih zdravstvenih posljedica.

AstraZeneca kaže da su njihove vakcine podvrgnute strogoj i rigoroznoj kontroli kvalitete te da nije potvrđena “ozbiljna šteta koja se dovodi u vezu sa vakcinom”. Također su naveli da su u kontaktu sa austrijskim vlastima i da će u potpunosti podržati njihovu istragu.

Regulatori Evropske unije su 30. januara odobrili vakcinu britansko-švedskog proizvođača, navodeći da je efikasna za upotrebu.

Vakcina AstraZenece pokazala je efikasnost od 76 posto tri mjeseca nakon primanja jedne doze, a efikasnost vakcine je 82,4 posto sa 12 ili više sedmica razmaka između doza.

Vakcina AstraZeneca je jedna od četiri odobrene vakcine u Srbiji, a doze te vakcine je Srbija donirala i Bosni i Hercegovini, nakon čega je u Federaciji BiH započeta imunizacija zdravstvenih radnika.

XS
SM
MD
LG