Dostupni linkovi

SZO: Nema dokaza o štetnostima AstraZeneca vakcine


Ilustrativna fotografija

Do danas nema dokaza da su zdravstveni incidenti prouzrokovani vakcinom AstraZeneca i važno je da se nastavi kampanja vakcinacije kako bismo spasili živote, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za agenciju Rojters 15. marta, nakon što je više država obustavilo primenu vakcine protiv korona virusa proizvođača AstraZeneca.

Portparol SZO Kristijan Lindmajer je saopštio da savetovadavni odbor te organizacije analizira izveštaje u vezi sa vakcinom švedsko-britanskog proizvođača AstraZeneca.

"Čim SZO stekne potpuni uvid u događaje, svoje nalaze i bilo kakve izmene trenutnih preporuka odmah će saopštiti javnosti", izjavio je Lindmajer.

Dodao je u velikim kampanjama vakcinacije "normalno da zemlje signaliziraju na potencijalne neželjene događaje".

"To ne znači da su događaji povezani sa vakcinacijom, ali je dobra praksa da se istraže", ističe se u odgovoru portparola SZO.

Najmanje 10 zemalja, uključujući Italiju i Norvešku, reagovalo je nakon što su Austrija i Danska izrazile zabrinutost zbog mogućih ozbiljnih neželjenih efekata iz dve serije vakcina, poput rizika od stvaranja krvnih ugrušaka, mada je Evropska agencija za lekove saopštila da nema indikacija o problemima s AstraZeneca vakcinom.

I Svetska zdravstvena organizacija je ranije navela da ne postoji povezanost između primanja vakcine AstraZeneca i povećanog rizika od stvaranja krvnog ugruška i da države ne treba da obustavljaju njenu upotrebu.

AstraZeneca je saopštila da je analizom podataka o više od 17 miliona datih doza njene vakcine utvrđeno da nema dokaza za povećan rizik od neželjenih zdravstvenih posledica.

Vakcina AstraZeneca je jedna od četiri odobrene vakcine u Srbiji, a doze te vakcine je Srbija donirala i Bosni i Hercegovini, nakon čega je Federaciji BiH započeta imunizacija zdravstvenih radnika.

XS
SM
MD
LG