Dostupni linkovi

Premijer Crne Gore kaže da ne bi priznao Kosovo da je bio u toj poziciji


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ne bi podržao priznanje Kosova da je bio na toj poziciji kada se odlučivalo o priznaju, a čestitao je Dan nezavisnosti Kosova 17. februar jer mu to nalaže protokol pozicije premijera, rekao je tokom online konferencije povodom 100 dana Vlade.

“Ako ste demokrata, onda poštujete volju građana. Moja izjava da sam bio premijer u tom trenutku je hipotetički odgovor na hipotetičko pitanje. Da sam bio premijer, što nijesam, ja bih poštovao volju građana. Prethodni premijer je iskazao da on bez obzira što 80 posto građana ne prihvata to, on je, ne znam kako drugačije nego silobatno odlučio da bude to što se desilo”, kazao je Krivokapić na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) o razlozima svog stava da ne bi podržao priznanje Kosova, kako je nedavno izjavio.

Vlada Crne Gore predvođena Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića priznala je Kosovo oktobra 2008. godine.

To je izazvalo proteste predvođene Demokratskim frontom, koji je najbrojniji činilac aktuelne koalicione vlasti na čijem je čelu Krivokapićeva Vlada.

Krivokapić je indirektno kazao i da je čestitao Dan nezavisnosti Kosova.

O tome nije bilo zvaničnog saopštenja, ali su mediji prenijeli da je to potvrdio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović jednom kosovskom mediju.

Prema riječima Krivokapića, kada je potpisan Sporazum tri lidera vladajuće koalicije, “jasno su znali što preuzimaju kao odgovornost”.

“I u skladu sa tim i međunarodnim protokolom, ja sam uradio kao i svaki put sve što treba da premijer uradi. Nisam se vodio ličnim stavovima, nego sam se vodio pozicijom koju imam”, rekao je Krivokapić.

Lideri tri koalicije koje su osvojile većinu na parlamentarnim izborima 30. avgusta, potpisali su 9. septembra Sporazum sa principima na kojima će počivati njihova vlast, a među kojima je saradnju sa NATO savezom, nastavak integracija u Evropsku uniju i neupitnost priznanja Kosova.

Sporazum su potpisali Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, u ime koalicija predvođenih Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, koje su zajedno osvojile 41 od 81 mjesta u Parlamentu.

Oni su 4. decembra formirali novu Vladu, čime je nakon tri decenije DPS prešla u opoziciju.

Tokom konferencije za novinare, Krivokapić je kazao i da njegova Vlada ima izuzetnu podršku međunarodne zajednice, navodeći da je to potvrdio njegov boravak u Briselu, susreti sa kancelarima Njemačke i Austrije, Angelom Merkel i Sebastijanom Kurcom, te brojnim ambasadorima.

“Međunarodna zajednica prepoznaje da je ova vlada usmjerena na evropski put, što podržava 80 posto građana. To je krucijalni put koji nam je jedini i najbolji”, kazao je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG