Dostupni linkovi

Crna Gora priznala Kosovo


Milan Roćen speaks at a news conference in Podgorica, 09Oct2008
Milan Roćen speaks at a news conference in Podgorica, 09Oct2008

Vlada Crne Gore jednoglasno je donijela odluku o priznavanju Kosova, saopštio je crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen. Roćen je, nakon sjednice Vlade, rekao novinarima da je Vlada Crne Gore usvojila i tekst zajedničke izjave vlada Crne Gore i Makedonije o istovremenom priznanju Kosova.

Normal 0

Objavljujući jednoglasnu odluku članova Vlade Crne Gore da priznaje nezavisnost Kosova šef diplomatije Milan Roćen je saopštio da je ta odluka u skladu sa Ustavom Crne Gore i da očekuje da će se Kosovo razvijatu u skladu sa najvišim međunarodnim standardima:

"Vlada Crne Gore je jednoglasno donijela odluku o priznanju Republike Kosovo. Ova odluka donešena je u skladu sa Ustavom u nadležnošću Vlade da odlučuje o priznanju drugih država. Odluka Vlade Crne Gore polazi od spremnosti Kosova iskazane o skupštinskoj Deklaraciji o nezavisnosti, da u potpunosti implementira obaveze iz sveobuhvatnog plana specijalnog izaslanika Ujedinjenih Nacija za riješenje statusa Kosova i da se razvija kao multietničko, demokratsko društvo, da štiti prava svih zajednica i promoviše njihovo učešće u političkom i procesu donošenja odluka. Isto tako, da poštuje Povelju Ujedinjenih Nacija Helsinški završni akt i da sarađuje sa Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, da razvija dobrosusjedske odnose, uključujući prijateljske odnose i saradnju sa Srbijom u cilju pomirenja".

Ministar Roćen u toku pres konferencije nije imao informaciju da je Vlada Srbije uskratila gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore u Beogradu Anki Vojvodić, ali na pitanje da li očekuje negativne reakcije zvanične Srbije, Roćen je izrazio očekivanje da to neće poremetiti odnose dvije države i takođe rekao da je ambasadorka tokom popodneva obavijestila Vladu Srbije o odluci Crne Gore:

"Takođe vjerujemo da i Evropska unija očekuje da Srbija ne ugrozi svoj napredak u integracijama i da njeguje odnose sa susjedima kao i da zauzima racionalan pristup koji je pokazala povratkom svojih ambasadora u zemlje Evropske unije u one zemlje koje su mnogo ranije priznale Kosovo. Crna Gora nije nikakvu drugu odluku donijela koja je različita od odluka tih zemalja članica Evropske unije koje su do sada priznale Kosovo. No, bilo kako bilo, u svakom slučaju Crna Gora sa svoje strane neće učiniti ništa što bi na bilo koji način ugrozilo odnose sa Srbijom".

"Odluka o nezavisnosti Kosova se temelji na zaštiti i promovisanju nacionalnih i državnih interesa Crne Gore. Na liniji ubrzanja procesa evropskih i evroatlantskih integracija. Ključni prioriteti za razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i jačanje stabilnosti i bezbjednosti regiona", rekao je Roćen, naglašavajući da je Kosovo politička realnost. Prije objavljivanja odluke o priznanju nezavisnosti Kosova lideri opozicionih stranaka su razgovarali sa premijerom Milom Đukanovićem i pokušali da ga ubijede da ne čini taj korak, međutim u tome nijesu uspjeli. Prema riječima lidera Srpske liste Andrije Mandića na redu je narod:

"Mi smo kao političari sve uradili, sada je sve u rukama naroda, konsultovaćemo narod i on će nam pomoći da većinska volja građana Crne Gore bude konstatovana i po ovom pitanju. Bog će nam svima pomoći. Ta pomoć će nam biti potrebna".

Prema Predragu Popoviću, predsjedniku Narodne stranke, Crna Gora će se suočiti s posljedicama odluke Vlade:

"I ostaje zapravo nešto što će opterećivati Crnu Goru nakon te njihove odluke, a to je da se Crna Gora pridružuje onim zemljama koje priznaju državu koja je suštinski nastala na etničkom čišćenju, između ostalog i državljana Crne Gore. Prosto, jedna tragična odluka sa delekosežnim posljedicama o kojoj treba naravno da brinu oni koji prije svega te odluke donose".

Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene, je najavio da neće učestvovati u eventualnim protestima opozicionih stranaka povodom Vladine odluke:

"Još uvijek ovdje emocije dominiraju nad racionalnim sudovima i još uvijek ovdje građani svoje političke stavove donose više iz nekih mitova iz prošlosti, nego na bazi racionalnog prosuđivanja, tako da Pokret za promjene nije politička partija koja se igra sa tim osjećanjima niti to ima kao centar svoje politike".

Ni Srđan Milić, predsjednik Socijalističke narodne partije, nije bio konkretan u najavi daljih koraka opozicije:

"Ne ostaje mi ništa drugo nego da sačekam da nešto što je očigledno doneseno kao odluka se i uradi, a da nakon toga kao svaki ozbiljni političar, vodeći računa prije svega o interesima svih građana Crne Gore preduzmemo mjere koje moramo da preduzmemo".

Novinari su pitali Milića na koje mjere misli:

"Molim vas, rekli smo danas na sastanku niti jedan od nas nije pomenuo ni proteste, ni tenzije, ni bilo što drugo."

On je izrazio nadu da će građani Crne Gore, kao i Srbija, razumeti odluku crnogorske vlade o priznanju Kosova.

Roćen je rekao da odluka Crne Gore nije doneta iza leđa Srbiji i da je ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodići danas o nameri Crne Gore obavestila Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Ovo nije odluka protiv Srbije", rekao je crnogorski ministar spoljnih poslova i izrazio uverenje da će dve bliske države ostati u prijateljskim odnosima.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je čvrsto opredeljena da dalje razvija prijateljske odnose sa Srbijom.


"Ovim činom nadamo se da ćemo pomoći Srbiji da se posveti ciljevima koji otvaraju njenu evropsku perspektivu. Očekujemo da će Srbija

pokazati odgovornost i da će se ponašati racionalno i pragamtično", rekao je Roćen.

XS
SM
MD
LG