Dostupni linkovi

Burni protesti u centru Podgorice


Protesti u Podgorici
Protesti u Podgorici

Trideset i četvoro povrijeđenih građana, novinara i policajaca, 28 privedenih, Podgorica u suzavcu epilog je skupa dijela opozicionih stranaka koji je organizovan nakon odluke Vlade da prizna nezavisnost Kosova. Incidenti su se dogodili na kraju protesta kada je grupa huligana počela da lomi zaštitnu ogradu iza koje su se nalazili policajci i da gađaju policiju bakljama, kamenjem i flašama.

Huligane je pokušao da obuzda mitropolit srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović:

"Narode, govori mitropolit vaš, ja vas molim, djeco, nismo mi narod razbojnika. Ja vas molim u miru da se raziđemo."

Slično je pokušao i lider Srpske lista Andrija Mandić:

"Raziđite se. Nećemo dozvoliti da nam unište našu veliku pobjedu."

Politički lideri opozicije i crkvene ličnosti su se povukli iza zdanja Skupštine odakle su posmatrali sukob policije sa huliganima. Neredi su trajali naredna dva sata. Policija je upotrijebila suzavac da bi raščistila plato ispred Skupštine, a huligani su potom krenuli ka drugim krajevima grada gdje su se sukobili sa policijom. Oko 21 sat sukobi su utihnuli. Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije je rekao da organizatorima nije bilo u interesu da dođe do incidenta, ali nije ni optužio policiju da je odgovorna za nerede:

"Ja sam apelovao da 80 posto građana Crne Gore koji se u ovom trenutku stvarno protive odluci Vlade Crne Gore. Večeras je ta atmosfera dominirala ispred Skupštine Crne Gore i neko ko nije htio da umanji tu većinu vjerovatno je njemu odgovaralo da se desi nešto ovako."

RSE: Da li optužujete policiju?

LALOŠEVIĆ: Ne, ne, ne.

Incidentima je prethodilo obraćanje lidera opozicije i mitropolita Amfilohija okupljenima kojih je bilo između osam i deset hiljada i koji su poručili da ne prihvataju odluku Vlade o priznanju nezavisnosti Kosova i dali rok do srijede da Vlada povuče tu odluku. Lider Srpske liste Andrija Mandić je najavio da će od večeras početi štrajk glađu u Skupštini Crne Gore, ali u koju zbog incidenta nije mogao da uđe:

"U 11 sati pred očima cijelog naroda moraće da se izjasni. Izdaju ne prihvatamo. Sramotu ne prihvatamo, a do tada poštovani građani ja ću čekati u ovoj zgradi. Nakon ovog govora otpočinjem štrajk glađu. Nije to zbog toga što sam ja slab, a oni jaki, nego to je dokaz i to počinjem od sebe da smo spremni na žrtvu. Nema odustajanja. Ali vas molim, čujem povike "Idemo na Vladu", " Idemo na Vladu". Vi se sjećate jednom kada se išlo na tu Vladu šta se desilo. Nekoliko litra suzavca i sve se završilo, a ljudi proglašeni teroristima. Danas, iza ovoga što mi zastupamo, stoji dvije trećine Crne Gore. Nećemo dozvoliti da nas nekolika litra suzavca unište tu većinsku volju."

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije je saopštio da je priznanje Kosova najveća sramota Crne Gore:

"Jeste, u pravu ste. To je najsramnija izdaja Crne Gore. To je izdaja Crne Gore i nema niko pravo zato što ga je vrijeme izbacilo i dalo mu vlast da izdaje sve ono u čemu se sastoji dostojanstvo, čast, obraz, viteštvo, junaštvo, sloboda ovoga naroda, ovoga grada, Cetinja i ovoga mjesta u kome smo se rodili i koje je ugrađeno u naše biće. Nema to niko pravo da uradi ako neće da izgubi svoj obraz, može da gubi svoj obraz, ali ne može gubiti obraz Crne Gore i Crnogoraca. Ja vam garantujem 80 posto Crnogoraca danas, oni su postiđeni."

Okupljni su skandirali Kosovu, Srbiji, pogrdnim riječnikom nazivali premijera Mila Đukanovića, pozivali da se ide na Vladu.

XS
SM
MD
LG