Dostupni linkovi

BiH ispunila sve uslove za nabavku vakcina putem COVAX-a


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) potpisalo je na sjednici 4. marta sporazume čime su ispunjeni svi uslovi za isporuku vakcina Bosni i Hercegovini iz COVAX mehanizma, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Prvi sporazum se odnosi na to da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) određivati koje će se vakcine nalaziti u COVAX sistemu, a drugi na oslobađanje odgovornosti Pfizera i AstraZenece za eventualne nuspojave prilikom primitka vakcina.

Razlog potpisivanja sporazuma je što je u novim zahtjevima američka kompanija Pfizer zahtijevala od BiH uspostavljanje odštetnog fonda, u slučaju odštetnih zahtjeva u građanskim parnicama zbog eventualnih komplikacija uzrokovanih Pfizer-BioNtech vakcinom.

Još nije poznato koliko će novca biti potrebno izdvojiti u odštetni fond.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je nakon sjednice kako se nada da su ovo posljednji uslovi i da više neće biti smetnji za isporuku vakcina Bosni i Hercegovini.

"Mi smo te vakcine već davno u cijelosti platili i riječ je 1.230.000. vakcina, iako kroz taj sistem nije isporučena niti jedna. Najava je da dolazi prvo Pfizer, pa AstraZeneca. GAVI je objavio i tačan broj vakcina koliko će do kraja prvog polugodišta biti isporučeno kojoj zemlji i BiH ima nešto manje vakcina nego što smo u prvom trenutku najavili", rekao je Tegeltija.

On je kazao da "nije vrijeme za tužbe protiv proizvođača", kao što je ranije najavljeno, ali da treba jasno poslati poruku da "nemaju pravo da drže građane BiH kao taoce, jer su ispoštovani svi sporazumi".

"Hoću da vjerujem da će ovaj sistem ispoštovati rokove, a to je kraj marta 2021. godine. Siguran sam da ćemo kroz ove nabavke koje radimo s ruskim i kineskim dobavljačima i kroz ovaj sistem koje dobijemo, moći ući u redovan sistem vakcinacije i da će svaki dan dolaziti sve veća količina vakcina", rekao je Tegeltija.

Sastanak predstavnika Bosne i Hercegovine, Pfizera i COVAX mehanizma je održan u utorak, 2.marta, nakon što je zvanično Sarajevo upozorilo da bi zbog kašnjenja vakcina iz COVAX-a, i u slučaju izostanka najavljenih isporuka, Bosna i Hercegovina mogla na sudu zatražiti pravdu. Ugovor sa COVAX-om za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech, BiH je potpisala u septembru 2020. godine. U tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, izdvojili više od 10,5 miliona dolara.

Prema posljednjem saopštenju alijanse GAVI, BiH bi do kraja maja, umjesto februara, trebala dobiti 108.000 AstraZeneca i 23.400 Pfizer vakcina, ukoliko se ispoštuju naknadno postavljeni uslovi.

COVAX mehanizam su oformile Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI), a cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta.

Kroz COVAX mehanizam do sada su vakcine dobile Indija, Gana i Obala Slonovače, dok se tokom sedmice očekuje doprema u još nekoliko zemalja, saopštio je 2. marta GAVI.

XS
SM
MD
LG