Dostupni linkovi

Poljska ne planira da kupuje rusku vakcinu


Ruska vakcina Sputnik V
Ruska vakcina Sputnik V

Poljska ne planira da kupuje rusku vakcinu protiv korona virusa Sputnik V, izjavio je 4. marta prvi pomoćnik premijera Poljske Michal Dworczyk.

"Što se tiče ruske vakcine, ne planiramo da je kupujemo, ali kada je u pitanju kineska vakcina, analiziramo ovo pitanje i još nisu donete odluke", rekao je Dworczyk na konferencija za novinare, a prenosi agencija Reuters.

Sputnik V već je odobren ili je još u fazi odobravanja u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a zvaničnici EU rekli su da bi Brisel mogao započeti pregovore s proizvođačem vakcina ako to zatraže najmanje četiri zemlje članice.

Evropska agencija za lekove (EMA) potvrdila je 4. marta da razmatra odobravanje ruske vakcine. Prema navodima iz saopštenja koje je izdala ova institucija, podnosilac zahteva za ovu vakcinu je kompanija R-Pharm iz Nemačke.

Nekoliko sati kasnije, Evropska komisija saopštila je da se ne vode razgovori o kupovini ruske vakcine.

Na teritoriji EU trenutno se koriste tri vakcine: Pfizer-BionTech, Moderna i AstraZeneca. Međutim, proces vakcinacije je spor zbog nedostatka doza vakcina za sve građane.

Poljski predsednik Andrzej Duda razgovarao je sa kineskim kolegom Xi Jinpingom o kupovini kineskog cepiva protiv COVID-19, rekao je 1. marta njegov pomoćnik državnoj novinskoj agenciji PAP.

Međutim, ministar zdravlja Adam Niedzielski rekao je dva dana kasnije da trenutno ne preporučuje ovu vakcinu zbog nedostatka podataka.

XS
SM
MD
LG