Dostupni linkovi

EU: Ne vode se razgovori o kupovini ruske vakcine


Vakcina ruske proizvodnje Sputnik V
Vakcina ruske proizvodnje Sputnik V

Evropska komisija saopštila je 4. marta da se ne vode razgovori o kupovini ruske vakcine Sputnik V protiv korona virusa, nekoliko sati nakon što je regulator za lijekove EU počeo razmatrati odobravanje cjepiva na teritoriji Unije.

Blok od 27 država do sada je potpisao ugovore o snabdijevanju sa šest evropskih i američkih proizvođača vakcina za ukupno gotovo 2,6 milijardi doza za populaciju EU od 450 miliona. Takođe pregovara o daljnjoj isporuci vakcina s još dvije kompanije na Zapadu.

"Trenutno se ne vode razgovori o integrisanju vakcine Sputnik u portfolio", rekao je portparol Komisije na konferenciji za novinare.

Evropska agencija za lijekove (EMA) rekla je da je započela kontinuirani pregled ruske vakcine Sputnik V protiv COVID-a 19, što bi moglo dovesti do njenog odobrenja za upotrebu u svih 27 zemalja EU.

Sputnik V već je odobren ili je još u fazi odobravanja u tri države članice EU - Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a zvaničnici EU rekli su da bi Brisel mogao započeti pregovore s proizvođačem vakcina ako to zatraže najmanje četiri zemlje članice.

"Samo zato što je cjepivo odobreno na evropskoj razini, nakon pozitivne ocjene EMA-e, to ne znači da postoji bilo kakva obveza Komisije da ga uvrsti u naš portfolio", rekao je drugi portparol Komisije.

Zvaničnici EU rekli su da proizvodne pogone Sputnika V treba procijeniti i da nije jasno koliko doza mogu proizvesti u kratkom roku.

"U ovoj fazi još postoji vrlo čvrsto stajalište [među državama članicama EU] da nećemo gurati cijepljenje stvari koje EMA nije odobrila", rekao je visoki diplomata EU, prenosi Reuters.

"Postoje problemi s odgovornošću ... iza toga i postoji određeni stepen nepromišljenosti koji većina neće prihvatiti", dodao je.

Zasebna odobrenja za hitne slučajeve u državama članicama dopuštena su prema pravilima EU, ali izlažu zemlje riziku odgovornosti ako nešto pođe po zlu s vakcinom, dok odobrenje EMA-e nudi veću pravnu zaštitu.

Jedan zvaničnik rekao je da je među članicama EU bilo preliminarnih razgovora o tome da li treba razgovarati s proizvođačima ruske vakcine, ali ništa konkretno nije stavljeno na stol.

Zemlje EU mogu slobodno kupovati cjepiva za koja EU nije odredila cjelinu, ali im se savjetuje da se suzdrže od paralelnih razgovora i dogovora ako Unija pregovara o zajedničkoj kupovini.

XS
SM
MD
LG