Dostupni linkovi

Federacija BiH će pokušati nabaviti vakcine preko veledrogerija


Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) pokrenuo je aktivnosti u cilju nabavke vakcine, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH koju je donijela na hitnoj telefonskoj sjednici 25. februara.

Vlada FBiH pozvala je sve domaće kompanije koje se bave proizvodnjom, prodajom i distribucijom farmaceutskih proizvoda da se uključe u proces nabavke vakcine, odnosno da, u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, razmotre mogućnosti uvoza vakcina za potrebe Federacije BiH.

Vlada FBiH zadužila je Zavod za javno zdravstvo FBiH da koordinira dalje aktivnosti s kompanijama koje iskažu spremnost uvoza vakcina za potrebe Federacije BiH.

Službeni dopis veledrogerijama upućen je istog dana, a jedan broj veledrogerija se već prijavio i iskazao zainteresovanost da učestvuje u nabavci komercijalnih vakcina, potvrđeno je za RSE iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je planiran sastanak svih kantonalnih premijera i ministara zdravlja u Federaciji BiH u petak 5.marta posvećen mogućnostima nabavke vakcina.

Nakon toga će, kaže Čerkez Vlada Federacije dati zeleno svjetlo veledrogerijama koje ispunjavaju uslove za kontakt proizvođača i nabavku vakcina.

Jedna od veledrogerija je i Tuzlafarm koja je i ranije pokušala da izvrši pripremu za uvoz vakcine. Edin Hebibović, direktor kompanije, kazao je za RSE kako su stupili u kontakt sa AstraZenecom i kompanijom koja proizvodi Sputnik V.

AstraZeneca je od ove veledrogerije zatražila da država “stoji iza uvoznika”.

“Mi smo pokušali objasniti da kod nas vlast ne funkcioniše na državnoj, već na entitetskoj osnovi”, kaže Hebibović i dodaje da je na sastanku sa predstavnicima Ministarstvo zdravstva Federacije BiH zatražio da ovoj firmi dozvole pregovore sa AstraZenecom o nabavci vakcina.

Rečeno im je, kaže Hebibović, da sačekaju da Ministarstvo dostavi prijedlog Vladi Federacije BiH, te ako Vlada odobri, oni će ih obavijestiti.

Podsjećamo, BiH je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. Za tu namjenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara.

Uslijed kašnjenja COVAX mehanizma, zemlje Evropske unije (EU) kreirale su vlastiti mehanizam nabavke vakcina, neovisan o COVAX-u.

Kroz ovaj mehanizam BiH je naručila dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina, međutim ni kroz EU mehanizam još nije stigla nijedna vakcina.

Budući da se vakcine iz COVAX mehanizma još čekaju kantonalne vlade pokušale su kontaktirati proizvođače i nabaviti vakcine.

Vlada Kantona Sarajevo pokušala je nabaviti komercijalne vakcine za građane ovog Kantona. Od Pfizera su dobili odgovor da “sarađuju samo sa državnim vlastima” i da, ukoliko bi i prihvatili narudžbu komercijalnih vakcina, mogu isporučiti samo višemilionske količine, koje jedan kanton ne može da plati.

Istovremeno, Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, na jugu Bosne i Hercegovine, objavio je u januaru da će pokušati nabaviti komercijalne vakcine, ali ruske.

“Pokušali smo nabaviti rusku vakcinu, no Federalno ministarstvo zdravstva odbilo je izdati pismo namjere za interventni uvoz 20.000 doza vakcina Sputnik V”, kazala je za RSE direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog, Andrea Jurić.

U međuvremenu, na prijedlog Agencije za lijekove BiH državni parlament je razmatrao i izmjene Zakona o javnim nabavkama i nabavci lijekova i medicinske opreme kako bi omogućili kraću i efikasniju proceduru nabavke komercijalnih vakcina u BiH. Predstavnički dom je usvojio ove izmjene 25. februara, a Dom naroda je odbio.

Za izmjene zakona u Dom u naroda nije bilo entitetske većine jer je većina delegate iz Republike Srpske glasala je protiv.

Oni i dalje smatraju, kako je rečeno na sjednici održanoj u utorak 2. marta, da ove izmjene nisu neophodne za nabavku vakcina ukoliko postoji volja i odgovornost izvršne vlasti, jer postojeća zakonska regulativa daje prostora za nabavku vakcina.

Dopune navedenih zakona predviđaju da se u hitnim slučajevima poput pandemije vakcine mogu nabaviti po kraćim procedurama, jer propisane procedure podrazumijevaju i vrijeme za odabir ponuđača i žalbeni period.

Kada su u pitanju vakcine koje je donirala Srbija Bosni i Hercegovini, one se uskladištene u Mostaru i nakon što Agencija za lijekove BiH izda potrebno odobrenje bit će ravnopravno raspoređene svim kantonima u FBiH.

Ove vakcine će biti upotrebljene za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

XS
SM
MD
LG