Dostupni linkovi

Tegeltija: Pfizer ucjenjuje BiH i ne isporučuje vakcine


Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija, nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane danas 24. februara, kazao je kako kompanija Pfizer ucjenjuje Bosnu i Hercegovinu jer ne želi isporučiti vakcine koje su plaćene.

“Čini mi se da se pokušava kupiti vrijeme. Neprihvatljivo je i nemaju pravo da nas ucjenjuju jer mi smo platili te vakcine. Obećali su 27.000 vakcina sada i krajanje vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima jer je njihova obaveza da isporuče ono što smo platili”, rekao je Tegeltija.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zaduženo za komunikaciju sa proizvođačima cjepiva, podsjetilo je u saopštenju da je Pfizer tražio dodatne zahtjeve od BiH nakon upita kada bi vakcina mogla stići u Bosnu i Hercegovinu.

"Podsjećamo da se najnovije pismo GAVI tajništva odnosi na nove zahtjeve Pfizera u svezi s distribucijom njihovog cjepiva. U pismu se navodi da je proizvođač cjepiva Pfizer zatražio dodatne i izravne razgovore sa svim zemljama identificiranim za prijem cjepiva u prvom valu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura’’, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Tegeltija je napomenuo da Bosna i Hercegovina ispunjava sve uslove kada je riječ o skladištenju vakcina za šta je predočila i pismene dokaze.

“Danas možemo primiti milion doza Pfizerove vakcine koja ima najkomplikovanije uvjete za čuvanje. Moje mišljenje je da Pfizer želi kupiti vrijeme da te vakcine preprodaju nekome drugom po sasvim drugoj cijeni od one koju smo platili za 1.230.000 doza. Želimo da ispoštuju uslove. Njihova obaveza je da dostave vakcine na aerodrom u Sarajevu, sve ostalo je obaveza BiH”, rekao je Tegeltija.

No, Tegeltija napominje da je “otežavajuća okolnost u ugovoru koji potpisan u septembru gdje je definisano da je rok s isporukom do kraja prvog kvartala ove godine".

Dodao je kako ne misli da BiH treba izmjena Zakona o javnim nabavkama da bi nabavili vakcine, ali da "razumije strah koji se pojavio među pojedinim ljudima koji se bave nabavkama”.

“Svjedoci smo da RS uvezla prve količine i očekuje i sljedeću nabavku. Ne vidim nikakav razlog da se tako ne uradi i za kineske, ruske i Pfizerove vakcine. Ministarstvo civilnih poslova je bilo u pregovorima s Rusima i Kinezima, ali obavezu plaćanja preuzimaju entiteti. Sa svima smo razgovarali, ali su kazali kako žele razgovarati s entitetima“, kazao je Tegeltija.

U Ministarstvu civilnih poslova ističu da je u traženom roku izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232.000 doza, te da za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat više od milion i 100.000 doza Pfizerovog cjepiva.

"Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uvelike spremni za dolazak cjepiva’’ navodi se u saopštenju.
Također, da su za potrebe uvoza identificirali relevantne institucije, stavili ih na raspolaganje 24 sata tokom svih sedam dana, te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprječavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Iz ministarstva naglašavaju da je spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer cjepiva potvrđena od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Europu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine cjepiva Pfizer proizvođača.

XS
SM
MD
LG