Dostupni linkovi

Sastanak čelnih ljudi u BiH: Nabaviti vakcine što prije


Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, arhivska fotografija
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, arhivska fotografija

Trojica članova Predsjedništva BiH te predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri složili su se na sastanku održanom 25. februara u Sarajevu da će pokušati osigurati vakcine protiv COVID-a 19 što je prije moguće.

Tako je Federacija BiH (FBiH) prihvatila 5.000 vakcina koje je ponudila Srbija.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, potom predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijeri Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić i Republike Srpske (RS) Radovan Višković.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako će BiH tužiti COVAX ako ovaj međunarodni mehanizam probije rok za isporuku vakcina BiH.

On je rekao da je BiH je poduzela sve da dođe do nabavke vakcine putem COVAX-a, da je naručeno i plaćeno više od 1,2 miliona doza

"BiH zahtijeva da COVAX počne isporučivati što prije. Ako se probije rok BiH će tužiti program", rekao je Dodik

Rekao da je sastanak bio veoma uspješan i da je dogovoreno da se pokušaju na sve načine nabaviti vakcine.

Pregovarat će se sa svim proizvođačima, a danas je postignuta saglasnost da se vakcine nabave što prije, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da se kao i svi građani osjeća nezadovoljnim, ali se ne smatra odgovornim.

On kaže kako je ugovor koji je BiH potpisala s COVAX-om bio s rokom do kraja marta, ali da je očito da će to biti probijeno.

"Sutra je sastanak vezano za ovo COVAX-ovo pismo i zahtjeve koji ne stoje. Sva tri premijera su kazala da smo mi ispunili sve postavljene uvjete", kazao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je prokomentarisao da je ovu državu iznevjerio COVAX mehanizam te da je to neprihvatljivo.

"Današnji sastanak smo održali da vidimo u čemu je problem. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno FBiH još nije dobila vakcine", rekao je on dodavši da je Vijeće ministara uradilo sve, ali da COVAX mehanizam iznevjerio BiH.

COVAX mehanizam oformila je Svjetska zdravstvena organizacija, Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI). Cilj mehanizma je da osigura ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta.

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor sa COVAX-om u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech. Za tu namjenu je BiH platila više od 10,5 miliona dolara.

Republika Srpska (RS) je izvršila vakcinaciju zdravstvenog osoblja ruskom vakcinom Sputnjik V, sa prvih 2000 doza koje su nabavili putem interventnog uvoza.

U ovom bh. entitetu očekuju da do kraja februara dođe još 100 hiljada naručenih doza ruske vakcine.

Evropska komisija je uspostavila mehanizam dijeljenja vakcina, u okviru kojeg je obuhvaćen i Zapadni Balkan. Za ovu podršku izdvojeno je 70 miliona eura.

Kroz ovaj mehanizam BiH je naručila dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina, međutim ni kroz EU mehanizam još nije stigla nijedna vakcina.

XS
SM
MD
LG