Dostupni linkovi

EU: Konstruktivan razgovor sa AstraZenecom, ipak i dalje nejasna dostava vakcina


 Ampule vakcine ispred znaka kompanije AstraZeneca, ilustrativna fotografija
Ampule vakcine ispred znaka kompanije AstraZeneca, ilustrativna fotografija

Bio je konstruktivan ton tokom sastanka predstavnika EU sa izvršnim direktorom Astrazeneke (AstraZeneca) u sredu veče, napisala je na Tviteru evropska komesarka za zdravlje Stella Kyriakides (Kiriakides).

"EU ostaje ujedinjena i čvrsta. Ugovorne obaveze se moraju ispuniti, vakcine se moraju dostaviti," istakla je evropska komesarka za zdravlje.

Ona je potom izrazila žaljenje zbog "kontinuiranog nedostatka jasnoće" oko plana dostavljanja vakcina.

"Tražimo jasan plan od Astrazeneke o brzoj dostavi vakcina koje smo rezervisali za prvi kvartal ove godine. Sarađivaćemo sa kompanijom kako bismo pronašli rešenja i brzo isporučili vakcine za građane EU," ukazala je evropska komesarka.

Sastanku je prisustvovao direktor Astrazeneke Paskal Sorio (Pascal Soriot), iako je prethodno bilo objavljeno da će ovu kompaniju predstavljati Iskra Reic, izvršna potpredsednica AstraZenece za Evropu i Kanadu.

Inače, zvaničnici Evropske komisije (EK) su prvobitno objavili da je kompanija odbila da prisustvuje ovom sastanku.

”Mogu da potvrdim da smo za večeras imali planiran upravljački odbor o strategiji vakcinacije i da su nas predstavnici AstraZeneka jutros obavestili da njihovog prisustva na sastanku neće biti”, izjavila je novinarima tokom dana u sredu portparolka EK, Dana Spinat.

EU: Odbijamo logiku, ko prvi dođe prvi dobije

EU je prethodno zatražila od Astrazeneke da joj isporuči više doza svoje Covid-19 vakcine iz fabrika u Velikoj Britaniji, javio je BBC.

Evropski blok je veoma nezadovoljan nakon što ga je Astrazeneka obavestila da može da mu isporuči samo manji deo od dogovorenog kontigenta u prvom kvartalu, tačnije samo 25 odsto u trenutku kada dobije odobrenje Brisela za distribuciju što se očekuje u petak, prenosi Gardijan (Guardian).

Britansko-švedska kompanija Astrazeneka navodi da je razlog za smanjene isporuke zastoj u njenim proizvodnim pogonima u Evropi. Međutim, EU insistira da Astrazeneka nadoknadi tu razliku isporukama iz njenih fabrika u Velikoj Britaniji.

EU je investirala u istraživanja i proizvodnju Astrazeneke 336 miliona evra za 400 miliona doza vakcine. Od toga je 100 miliona trebalo da stigne do kraja marta.

Evropska komesarka za zdravlje Stella Kyriakides je naglasila da Astrazeneka ima odgovornost da ispuni obaveze prema ugovoru te je pozvala kompaniju da objavi ugovor.

"Odbacujemo logiku - ko prvi dođe prvi dobije. To može funkcionisati kod lokalnih mesara, ali ne po sporazumima i ne prema našim avansnim ugovorima o kupovini", izjavila je Kyriakides na vanrednoj konferenciji za medije.

Svi ugovori o kupovini vacina koje je Evropska Komisija skoplila sa kompanijama imaju pečat "poverljivosti" stoga EK ne može da objavi sadržaj potpisanih dokumenta.

Astrazeneka: Ne uzimamo vakcine od EU da bi ih drugde bolje prodali



Astrazeneka sigurno ne uzima vakcine od Evropljana da bi ih negde drugde bolje prodala, izjavio je izvršni direktor te kompanije Paskal Sorio (Pascal Soriot)."To ne bi imalo smisla", rekao je Sorio italijanskom listu “Republika”.

On je dodao da Evropa ima pet odsto svetske populacije i da će dobiti 17 odsto proizvedenih vakcina Astrazeneke u februaru.

Po njegovim rečima, ugovor s Evropskom Unijom temelji na klauzuli da kompanija mora dati sve od sebe u cilju ispunjavanja ugovora, ali nema obavezu na precizno određene vremenske rokove za isporuku vakcina.

Međutim, EU odbacuje tu logiku.

"Tumačenje da kompanija nije obavezna da dostavi vakcine jer smo potpisali ugovor u kome se obavezuje samo na maksimalne napore - nije tačna niti je prihvatljiva. Potpisali smo predugovor o nabavci proizvoda koji tada nije postojao a koji još nije odobren. Potpisali smo ugovor da bismo omogućili kompaniji da izgradi proizvodne kapacitete da bi mogla da proizvede određenu količinu vakcina," istakla je Kyriakides.

Ona je dodala da je EU unapred platila kako bi osigurala da Astrazeneka preuzme obavezu da proizvede određenu količinu vakcina i pre odobrenja za upotrebu na starom kontinentu.

Sorio je pak istakao da proizvodnja kasni dva meseca u odnosu na prvobitni plan, prebacujući delimično odgovornost na EU zbog "kasnijeg potpisivanja ugovora".

"Stvar je komplikovano, naročito u početnoj fazi kada morate da rešite sve moguće probleme. Verujemo da smo rešili ta pitanja i da zaostajemo dva meseca za prvobitnim planom", istakao je Sorio.

On je precizirao da je bilo sličnih problema i u snabdevanju Velike Britanije vakcinama ove kompanije, ali je ona potpisla ugovor tri meseca pre EU.

Sorio je naveo da “u februaru planiramo da isporučimo EU milione doza, što nije malo”.

Zabrinutost Velike Britanije za snabdevanje vakcinama

U isto vreme, Astrazeneka uverava britansku vladu da će ispuniti obećanje o isporukama od dva miliona doza sedmično. Zvanični London je insistirao u utorak da kada se u dva pogona Astrazeneke u ovoj zemlji proizvede 100 miliona doza vakcina za domaće potrebe, tek nakon toga ova kompanija može da izvozi u druge zemlje.

Premije Boris Džonson (Johnson) izjavio je u sredu da bi bila „velika šteta“ da je Velika Britanija sledila savete da ostane u zajedničkom programu EU za vakcine, umesto pravljenja sopstvenog plana.

Sumnje da je ova britanska kompanija isporučila doze vakcine ostalim zemljama, sa znatno višom cenom, dovela je do odluke Evropska komisije da ustanovi mehanizam kojim se zabranjuje izvoz vakcina protiv COVID-a 19 bez ranije najave.

Vakcine AstraZeneca bi trebale dobiti odobrenje Evropske agencije za lekove u toku ove nedelje. To bi trebala biti treća vakcina koja ima ovlašćenje za korišćenje na teritoriji EU.

EU je finansirala preko dve milijarde eura za razvoj vakcine protiv COVID-a 19. Na evropskoj teritoriji za sada se koriste vakcine proizvođača Pfizer/BionTech i Moderne.

XS
SM
MD
LG