Dostupni linkovi

Von der Leyen: Zapadni Balkan izuzet od zabrana izvoza vakcina protiv COVID-19


Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen (Von der Leyen)

Predsednica Evropske komisije (EK), Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) je potvrdila da su zemlje regiona izuzete od nedavne odluke o zabrani izvoza vakcina bez odobrenja.

”Svima nam je potrebna predvidljivost kada su u pitanju isporuke vakcina. Stoga je uveden mehanizam za trasparentnost i autorizaciju izvoza. Ne nameravamo da ograničavamo kompanije koje poštuju svoje ugovore sa EU, a automatski su izuzeta ograničenja na izvoz u zemlje Zapadnog Balkana, u naše susedstvo, za humanitrane potrebe i u 92 zemlje malih i srednjih primanja iz instrumenta COVAX”, rekla je predsednica EK u Evropskom parlamentu (EP).

EK je uvela mehanizam zabrane izvoza vakcina bez ranijeg odobrenja, nakon što je jedan od proizvođača, Astra/Zeneca ispuručila znatno manji broj doza vakcina od dogovorenog prilikom sklapanja ugovora.

Inače, predsednica EK, Urusla fon der Lajen je najavila pred evropskim zastupnicima da i dalje ostaje cilj da se do kraja leta vakciniše najmanje 70 odsto evropske populacije.

Ona je priznala da je EU bila spora u procesu vakcinacije stanovištva.

“Kasnili smo sa autorizacijom, bili smo optimistični kada je u pitanju masovna proizvodnja i možda smo bili previše uvereni da će ono što naručimo biti isporučeno na vreme”, priznala je predsednica EK ali je dodala da je ugovaranje isporuka vakcina u ime svih država članica bio jedini način da se obezbedi da sve države EU imaju ravnopravan pristup vakcinama protiv COVID-19.

”Bili smo u pravu da kolektivno naručimo vakcine kao Evropljani. Sve drugo bi bio ekonomski nonsens i kraj naše zajednice”, naglasila je fon der Lajen.

Ona je za sledeću nedelju najavila novu agendu za pripremu EU za borbu protiv novih sojeva virusa.

Šefovi država i vlada EU će 25 februara, putem video-konferencije ponovo raspravljati o zajedničkim poduhvatima u suzbijanju korona virusa, naročito u svetlu novog soja koji se već proširio u evropskom kontinentu.

XS
SM
MD
LG