Dostupni linkovi

Vučić: Ne postoji non-paper u kome se od Srbije traži da prizna Kosovo


"Očekujem teške pritiske po pitanju Kosova", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 27. februara za TV Prva, uoči predstojećeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u kome posreduje Evropska unija (EU).
"Očekujem teške pritiske po pitanju Kosova", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 27. februara za TV Prva, uoči predstojećeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u kome posreduje Evropska unija (EU).

Očekujem teške pritiske po pitanju Kosova, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 27. februara za TV Prva, uoči predstojećeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u kome posreduje Evropska unija (EU).

„Ujedinjavanje i objedinjavanje snaga Vašingtona i Brisela. Pogledajte kako je priča o međusobnom priznanju postala moto u Sjedinjenim Američkim Državama“, naveo je Vučić.

Povodom navoda o non-paper dokumentu iz Evropske unije (EU) kojim se od Srbije traži da prizna Kosovo, Vučić je rekao:

„Nema ništa od toga, nisam ni video. Neću o tome da vam ćutim, ja vam kažem da tako nešto ne postoji.“

Kako je najavljeno iz EU, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak posetiće region Zapadnog Balkana u prvoj sedmici marta.

Predviđeno je da u Prištini boravi od 1. do 3. marta, u Beogradu 3. i 4. marta, dok je poseta Crnoj Gori predviđena za 4. i 5. mart.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost o Belivukovoj grupi nakon veštačenja

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će biti predočeni dokazi o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka biće održana najkasnije u četvrtak, izjavio je Vučić.

„Imamo formalno pravne probleme. Čekamo dodatno veštačenje da nam ne bi neko sutra rekao da to što smo pokazali građanima Srbije ne može da se koristi u dokaznom postupku“, naveo je on.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost prvobitno je bila planirana za petak, 26. februara, ali je odložena.

Objavljivanje detalja o Belivukovoj grupi šokiraće, naveo je Vučić „celu Srbiju, ali i Evropu i svet“.

„Kada sam rekao ljudi će biti šokirani, upotrebio sam blag izraz“, rekao je Vučić.

Osumnjičeni Veljko Belivuk prilikom hapšenja, 4. februara u Beogradu
Osumnjičeni Veljko Belivuk prilikom hapšenja, 4. februara u Beogradu

Ta grupa tereti se za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo i otmicu, kako je ranije navelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Govoreći o izjavi profesora Pravnog fakulteta i bivšeg čelnika Partizana Vladimira Vuletića, da Vučić ne bi trebalo da govori o detaljima pre podizanja optužnice protiv Belivuka, on je naveo da će građani videti "ko se ponašao nedopustivo", Vuletić ili on.

Policijska akcija u kojoj je uhapšen Belivuk, zajedno sa još 21 osobom koje su označene kao njegovi saradnici, započeta je 4. februara.

Odlukom Višeg suda u Beogradu, od 6. februara Veljku Belivuku i još za 19 osoba određen je pritvor zbog, kako je navedeno u saopštenju Višeg suda, "postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva".

Veljko Belivuk je poznat kao vođa „Partizanove“ navijačke grupe „Principi“, a označen je i kao navodni pripadnik „kavačkog“ kriminalnog klana.

’Po revakcinaciji Srbija prva u Evropi’

Kada je reč o vakcinaciji protiv korona virusa, Vučić je naveo da je Srbija po broju revakcinisanih građana „prva u Evropi“.

„Revakcinacija je važna, 509.000 hiljada građana je do jutros u devet revakcinisano“, naveo je Vučić.

On je potvrdio da 5. marta u Srbiju stiže dodatnih 500.000 doza kineske Sinofarm vakcine.

Na pitanje zašto se on lično nije vakcinisao, Vučić je naveo:

„Nije to pitanje jedne vakcine, to je pitanje principa. Ja sam doneo odluku da se ne vakcinišem dok ne pređemo milion revakcinisanih.“

Istovremeno je naglasio da Srbija i dalje nema dovoljno vakcina.

„I zato sam zahvalan našem prijatelju (predsedniku Kine) Si Đin Pingu kao što sam zahvalan (premijer Velike Britanije) Borisu Džonsonu na 150.00 doza“, naveo je Vučić rekavši da veruje da će Srbija vakcine dobiti i iz COVAX programa, na čemu će, kako je naveo, biti „beskrajno zahvalan“.

Kada je reč o inicijativi u EU o uvođenju COVID pasoša, Vučić je rekao da bi to bila „duboko antievropska odluka“.

„Ja sam apsolutno šokiran idejom evropskih lidera o COVID pasošima zato što je to nešto što gazi najvišu i najveću evropsku vrednost – a to je sloboda kretanja i druga – sloboda izbora“, kazao je on i dodao da će Srbija u tom slučaju da uvede COVID pasoše za građane EU.

O udžbenicima iz srpskog jezika, istorije i geografije

Vučić je najavio da će podneti inicijativu Vladi da samo državni izdavači mogu da objavljuju školske udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije.

„Srpski, istoriju i geografju pisaće Srbija“, rekao je Vučić, precizirajući da će inicijativu Vladi podneti u početkom naredne nedelje.
Kazao je da se, po udžbenicima istorije stranih izdavača, o Koncetracionom logoru u Jasenovcu uči deset minuta na jednom školskom času, kao i da na svoju ruku tumače šta je bio turski "danak u krvi".

"Ako me bude poslušala Vlada, onda će tako da bude", naglasio je on.

XS
SM
MD
LG