Dostupni linkovi

Pritvoreni policajci osumnjičeni za pomaganje Belivuku nakon hapšenja


Osumnjičeni Veljko Belivuk prilikom hapšenja, 4. februara u Beogradu 2021
Osumnjičeni Veljko Belivuk prilikom hapšenja, 4. februara u Beogradu 2021

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije odredili su po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, zadržavanje do 48 sati pripadnicima MUP-a P.L. i B.V. zbog sumnje da su u saizvršilaštvu pomagali učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, saopšteno je 8. februara iz MUP-a.

"Postoje osnovi sumnje da su P.L. i B.V. 4. februara prilikom pretresa stana i drugih prostorija u sklopu akcije hapšenja osumnjičenih da su članovi organizovane kriminalne grupe koju su predvodili V.B. i M.M, svesno i voljno površno pretresli jedan stan kako ne bi pronašli predmete krivičnog dela", navodi se u saopštenju.

Inicijali osumnjičenih predvodnika kriminalne grupe koje je naveo MUP, poklapaju se sa imenom i prezimenom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koju su sa još 18 osoba uhapšeni 4. februara u Beogradu.

U saopštenju MUP-a se dodaje da je policija naknadnim pretresom stana u njemu pronašla pištolj.

"Osumnjičeni se terete i da nisu oduzeli novac koji je pronađen u stanu prilikom pretresa, iako je bio predmet krivičnog dela i naveden u naredbi o pretresanju", navodi se u saopštenju i dodaje da će policajci uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Belivuku i pripadnicima njegove kriminalne grupe je određen pritvor do 30 dana, a među krivičnim delima koja im se stavljaju na teret su i teška ubistva, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost 8. februara da će "država odlučno i snažno pokazati da ume da se odupre svakom obliku organizovanog kriminala" i da će sankcionisati "i one iz redova države koji su sa tim kriminalcima sarađivali".

"Analizirali smo gde su veze organizovanog kriminala sa pojedinim predstavnicima državnih organa koje ćete videti u narednom periodu. Ove akcije koje ste videli će imati svoj nastavak ili nove akcije i ne samo usmerene protiv ove, već i protiv drugih kriminalnih grupa", rekao je Stefanović nakon sednice kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Slično je najavio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je 6. februara rekao da se "istraga u vezi sa delovanjem kriminalne grupe koju su organizovali Veljko Belivuk i Marko Miljković nastavlja i da će uslediti nova hapšenja".

Belivuk je u javnosti je označen kao vođa navijača i kao osoba bliska jednom od dva glavna kriminalna klana.

Belivuk (36), kome je nadimak Velja Nevolja, važi za vođu navijača fudbalskog kluba "Partizan", odnosno navijačke grupe "Principi", nastale od bivše grupe "Janjičari". Policija je 4. februara svoju akciju nastavila upravo na stadionu "Partizana" gde je uhapsila najmanje jednu osobu.

XS
SM
MD
LG