Dostupni linkovi

MUP Srbije: Uhapšeno 19 osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe


Devetnaest osoba osumnjičenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo i otmicu uhapšeno je 4. februara, prema poslednjim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Ova kriminalna grupa bila je dobro organizovana i bilo je potrebno ozbiljno vreme i udružene snage pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno – informativne agencije da bi se obezbedili valjani dokazi u ovom slučaju“, rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bogdan Pušić za TV Pink, kako se navodi u saopštenju Ministarstva.

On je izjavio da je današnjim hapšenjem organizovane kriminalne grupe, koju je predvodio Veljko Belivuk, poslata jasna poruka o odlučnosti države da se obračuna sa organizovanim kriminalom.

U akciji hapšenja učestvovali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal.

U saopštenju se navodi da su prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su koristili osumnjičeni pronađeni predmeti i tragovi izvršenih krivičnih dela.

„Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal”, piše u saopštenju.

Kriminalna grupa koju predvode Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, osnovano se sumnjiči za ubistva, iznude, otmice i dilovanje droge, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ranije na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vulin je istakao da je Srbija „ozbiljna zemlja koja neće dozvoliti da se u njoj stvori novi zemunski klan“. Reč je o kriminalnoj organizaciji razbijenoj 2003. nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Vulin o hapšenjima: Nećemo dozvoliti novi „zemunski klan“

Zvaničnici policije su tada saopštili da je reč o grupi koja se krila iza navijačke grupe Partizana i poručili da kriminalne organizacije neće biti jače od zakona.

Belivuk (36) važi za vođu navijača fudbalskog kluba "Partizan", odnosno navijačke grupe "Principi", nastale od bivše grupe "Janjičari". "Janjičare" je pre Belivuka vodio Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, sve dok nije ubijen 2016. godine, pod još nerasvetljenim okolnostima. Belivuk je u medijima označen kao navodni član „kavačkog“ kriminalnog klana.

XS
SM
MD
LG