Dostupni linkovi

Iran ukida hitne međunarodne inspekcije nuklearnih postrojenja


Rafael Grossi po povratku u Beč iz Teherana
Rafael Grossi po povratku u Beč iz Teherana

Iran je pristao da produži pristup UN-ovih inspektora nuklearnim pogonima u toj državi za tri mjeseca, saopštio je u nedjelju uveče (21. februara) šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi, nakon vikenda u Teheranu.

Međutim, dogovor na koji je Iran pristao, daje zvaničnicma IAEA manje pristupa postrojenjima i više neće imati pravo na hitne inspekcije, prenosi BBC.

Zakon koji će u utorak usvojiti iranski zastupnici određuje Vladi da prestane dozvoljavati inspekcije u kratkom roku zvaničnih ili neprijavljenih nuklearnih postrojenja od strane stručnjaka iz globalne nuklearne organizacije IAEA.

"Ovaj zakon postoji. Taj će se zakon primijeniti, što znači da će se Dodatni protokol, na moju žalost, suspendovati", rekao je šef IAEA Rafael Grossi.

"Dodatni protokol" omogućuje IAEA-i da vrši nenajavljene inspekcije na mjestima koja država prethodno nije otkrila.

"Pristup nam je manji, priznajmo. Ali ipak smo uspjeli zadržati potreban nivo nadzora i provjere", dodao je.

Iran mijenja politiku pristupa inspektorima IAEA jer SAD nisu ukinule sankcije uvedene otkako je Donald Trump napustio nuklearni sporazum 2015. godine. Washington i Teheran sada imaju više vremena za traženje kompromisa.

Bivša Trumpova administracija ponovno je uvela sankcije Iranu, a Teheran je uzvratio nastavkom nuklearne aktivnosti zabranjene sporazumom potpisanim sa šest svjetskih sila 2015. godine.

Iran je naveo da neće ukinuti mjere ako se SAD u potpunosti ne pridržavaju dogovora iz 2015, ali je američki predsjednik Joe Biden poručio da Iran to mora učiniti prvi.

Iran je naime Sporazumom iz 2015. pristao nastaviti sa hitnim inspekcijama koje je prethodno obustavio 2006. godine. Te inspekcije su dio zasebnog, ranijeg Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) - međunarodnog sporazuma sklopljenog krajem 1960-ih i osmišljenog da spriječi širenje nuklearnog oružja, kojem se Iran pridružio 1970.

Prošle godine Iran je odbio pristup inspektorima IAEAna dvije sumnjive lokacije čija je inspekcija zatražena, što je rezultiralo višemjesečnim trvenjima prije nego što je Iran popustio.

Sada će se nastaviti rutinski pregledi nuklearnih nalazišta koji su dogovoreni prema sporazumu iz 2011. Iran je naveo da novi zakon neće dovesti do protjerivanja inspektora, ali onemogućavanje nenajavljenih inspekcija pojačaće međunarodnu uzbunu.

Grossi rekao je da je privremeni sporazum postingut za naredna tri mjeseca "u određenoj mjeri ublažio" promjenu iranske politike.

"Ali naravno, za stabilnu, održivu situaciju moraće se voditi politički pregovori koji nisu na meni", dodao je.

Kriza oko iranskog nuklearnog programa na međunarodnoj je agendi gotovo 20 godina. Iran navodi da je njegov atomski program u miroljubive svrhe, dok SAD i druge države sumnjaju da Iran potajno radi na razvoju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG