Dostupni linkovi

Iran želi ’dela a ne reči’ od potpisnika nuklearnog sporazuma


Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei

Iran želi da vidi "dela a ne reči" od potpisnika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekao je vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei (Ali Khamenei) dok se administracija novog američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) nada da će oživeti sporazum.

"Čuli smo mnogo lepih reči i obećanja koja su u praksi prekršena, a preduzete su i suprotne radnje. Ovog puta želimo samo delovanje sa druge strane i mi ćemo takođe delovati", rekao je Hamnei u televizijskom govoru u sredu, 17. februara.

Američki predsednik Džo Bajden prethodno je izjavio da će se Vašington vratiti nuklearnom sporazumu iz kojeg je SAD 2018. godine povukao njegov prethodnik Donald Tramp (Trump) ukoliko Teheran ponovo nastavi da poštuje taj dogovor.

Međutim, Teheran traži od SAD ukidanje svih sankcija da bi ponovo počeo da poštuje obaveze iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa velikim silama.


SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa, jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum iz 2015. godine, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Sporazum sa Iranom 2015. godine potpisali su SAD, Rusija, Kina, Nemačka, Francuska i Velika Britanija.

Krajnji cilj sporazuma je sprečavanje Irana da razvije atomsku bombu, iako Teheran insistira da mu to nije namera.

Otkako su SAD jednostrano napustile sporazum 2018. godine, ostale potpisnice su težile da ga sačuvaju.

XS
SM
MD
LG