Dostupni linkovi

Privedena osoba koja je ometala kretanje auta glavne tužiteljice BiH


Gordana Tadić
Gordana Tadić

Osoba inicijala I.A. privedena je u Policijsku stanicu u Olovu, oko 40 kilometara udaljeno od Sarajeva, gdje će se izvršiti kriminalistička obrada i zakonom propisana procedura, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

Presretanje i ugrožavanje vozila, desilo se u petak 19. februara u popodnevnim satima u blizini Olova. Vozilo glavne tužiteljice u pratnji je policijskih vozila sa vidljivim svjetlosnim uređajima i signalima, tako da je isključeno da počinitelj nije znao da se radi o osiguranju osobe pod 24-satnom policijskom zaštitom, navodi se u saopštenju.

Policijski službenici Direkcije za kooridnaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama na terenu i nadležnim kantonalnim tužilaštvom, rade provjere svih podataka i informacija o osobi koja je svojim vozilom, ugrožavala sigurnost glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, njezinog vozila i policijske pratnje.

Radi se o osuđeniku koji se nalazi na izdržavanju kazne, a koji se nalazio na dopustu iz zatvora, navodi se u saopštenju.

Policijski službenici DKPT BiH, pojačat će mjere zaštite i sigurnosti glavne tužiteljice, zbog navedenog događaja, kao i postojanja drugih saznanja i informacija o mogućim ugrožavanjima sigurnosti glavne tužiiteljice, koja mogu biti povezana sa radom na predmetima koji su vrlo bitni za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i njena porodica dobili su u junu 2020.godine prijetnje smrću.

Ranije je glavna tužiteljica Gordana Tadić optužila Bakira Izetbegovića, lidera Stranke demokratske akcije (SDA) za direktan pritisak, nakon njegove izjave o aferi „Respiratori“, u kojoj je prozvao tužiteljicu i optužio Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za procesuiranje "samo Bošnjaka", jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

XS
SM
MD
LG