Dostupni linkovi

Bjeloruskim novinarkama kazna zatvora zbog snimanja prosvjeda


Katsiaryna Andreyeva i Darya Chultsova tokom saslušanja u sudnici
Katsiaryna Andreyeva i Darya Chultsova tokom saslušanja u sudnici

Bjeloruski sud osudio je 18. veljače dvije bjeloruske novinarke poljskog TV kanala Belsat na dvije godine zatvora, nakon što su ih vlasti uhitile zbog prosvjeda protiv Aleksandra Lukašenka koji su uživo snimale i prenosile.

Katsiaryna Andreyeva (Kaciarina Andrejeva, 27) i Darya Chultsova (Daria Čulcova, 23) uhićene su u stanu u studenom odakle su snimale prosvjede koji su se odvijali zbog smrti prosvjednika koji je ubijen nekoliko dana ranije.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su zadržavanje novinarki.

Obje žene izjasnile su se da nisu krive nakon što su optužene za organiziranje demonstracija. Kao materijalni dokaz, tužiteljstvo je predstavilo videokameru, mikrofon, mobitele, rasvjetu i pres-jakne.

Novinarke su se pojavila u sudnici u kavezu na saslušanju 18. veljače, dajući znak "V" za znakove pobjede.

Više od 33.000 ljudi privedeno je u nasilnom suzbijanju prosvjeda protiv Lukašenkove vladavine nakon osporenih izbora u kolovozu 2020. za koje su njegovi protivnici rekli da su namješteni kako bi produžili njegovu vladavinu. Na toj je funkciji od 1994. godine.

Akcija je potaknula zapadne zemlje da uvedu nove sankcije Minsku. Lukašenko je odbio odstupiti, potpomognut podrškom Moskve, koja Bjelorusiju vidi kao zaštitnu državu protiv Europske unije i NATO-a.

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku pozvao je vlasti da odustanu od "apsurdnih" optužbi protiv Andreyeve i Chultsove te da ih se bezuvjetno oslobodi.

"Svaki put kad sam išla na posao, riskirala sam zdravlje i život", rekla je ranije Andreyeva u izjavi. "Uspjela sam se sakriti od gumenih metaka, eksplozija zapanjujućih granata, udaraca pendrecima. Moje kolege imale su mnogo manje sreće."

"Sve imam: mladost, posao koji volim, slavu i, najvažnije, čistu savjest."

Novinarke su snimale prosvjede nakon smrti 31-godišnjeg Romana Bondarenka, koji je preminuo u bolnici u studenom 2020. nakon što su ga, kako tvrde prosvjednici, snažno istukli policajci. Ministarstvo unutarnjih poslova poreklo je odgovornost.

TV kanal Belsat specijaliziran je za vijesti iz Bjelorusije i zapošljava uglavnom bjeloruske državljane.

XS
SM
MD
LG