Dostupni linkovi

Lukašenko koristi 'Narodnu skupštinu' sovjetskog stila kako bi preživio masovne proteste


Lukašenko na "Narodnoj skupštini" u Minsku, 11. februar, 2021.
Lukašenko na "Narodnoj skupštini" u Minsku, 11. februar, 2021.

Aleksandar Lukašenko otvorio je "Sveopštu bjeloruski narodne skupštine" sovjetskog stila kako bi razgovarao o reformama i razvoju zemlje u narednih pet godina, uključujući moguće izmjene ustava, u potezu kojim pokušava da preživi masovne proteste protiv njegove vladavine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Lukašenko (66), koji državom upravlja od 1994. godine, otvorio je dvodnevno zasjedanje skupštine 11. februara rekavši da je propao strani "blitzkrieg" na Bjelorusiju. "Uspjeli smo sačuvati svoju zemlju. Za sada... Moramo se držati bez obzira na sve. A ova 2021. godina bit će odlučujuća", rekao je Lukašenko obraćajući se oko 2.700 delegata u skupštini, uglavnom provladinim službenicima i osobama koje je odabrala vlast.

Lukašenkovi protivnici odbacili su skupštinu kao lažnu vježbu koja mu pomaže da se održi vlasti nakon što je prošle godine tvrdio da je pobijedio na izborima za koje su lideri opozicije i Zapad rekli da su namješteni.

Američka ambasada u Bjelorusiji izdala je saopštenje 11. februara u kojem se kaže da skup "nije autentičan, ne uključuje bjeloruske stavove i stoga se ne bavi tekućom političkom krizom u zemlji".

XS
SM
MD
LG