Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 373 zaraženih koronom, devet osoba umrlo


građani Podgorice sa maskama
građani Podgorice sa maskama

U Crnoj Gori je potvrđeno novih 373 infekcija korona virusom, dok je preminulo devet osoba oboljelih od COVID-19, saopštio je, u ponedjeljak 15. februara, Institut za javno zdravlje (IJZ).

Trenutno je 8.666 aktivnih slučajeva, a od početka epidemije je umrlo 899 osoba.

Za stanovnike Budve i Tivta 15. februara su dodatno pooštrene epidemiološke mjere, kojima se građanima zabranjuje izlazak sa teritorije tih opština.

Zbog velikog povećanja broja oboljelih, u Budvi i Tivtu su 10. februara već uvedene posebne mjere prevencije, pored onih važećih na cijelom području Crne Gore.

Zabranjeno je svako okupljanje, zatvoreni su ugostiteljski objekti, trgovina neprehrambenih proizvoda, tržni i fitnes centri, a vaspitno – obrazovne ustanove imaju nastavu na daljinu.


Iz Ministarstva zdravlja, još nema zvaničnih informacija o tome kada će prve vakcine biti dopremljene u Crnu Goru i kada će početi imunizacija, ali se nastavlja rat saopštenjima odgovornih u zdravstvu i opozicije.

Nakon što je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović prošle sedmice izjavila da donacija vakcina nije odbijena, ali da “taj proces nije moguć”, iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) su 15. februara apelovali na Ministarstvo i Vladu da, kako navode, “prekinu sa opasnim političkim igrama” i prihvate ponuđene donacije vakcina.

“Donirane vakcine mogu biti u Crnoj Gori za jedan dan”, saopštio je Jevto Eraković, potpredsjednik DPS-a i doskorašnji direktor Kliničkog centra Crne Gore.

U januaru su donacije vakcina, ukupno oko 150 hiljada, ponudili grčki biznismen Petros Statis i ruski Oleg Deripaska. Statis je ranije donirao veliku količinu zaštitne opreme za medicinske radnike u Crnoj Gori, dok je Deripaska donirao dvije PCR laboratorije.

Iz DPS-a navode šest koraka procedure kojom je moguće, kako tvrde, u kratkom roku dopremiti vakcine u Crnu Goru.

“Nakon objavljivanja ponuđene donacije, Ministarstvo zdravlja ili Vlada stupaju u komunikaciju sa donatorom, koji im dostavlja dokaz o autentičnosti rezervisanih i plaćenih vakcina, potom Vlada donosi odluku o potrebi uvoza vakcina, Institut za ljekove i medicinska sredstva izdaje hitnu saglasnost za uvoz, da bi na kraju Vlada u komunikaciji s vlasnikom vakcina ili proizvođačem obezbjedila transport do Crne Gore”, kaže Eraković i dodaje da bi za odobrenje donacija vakcina bio dovoljan samo jedan dan.

U reagovanju Ministarstva zdravlja se navodi se da im zvanične ponude o donaciji Deripaske i Statisa nikad nisu stigle.

Kažu da je u Ministarstvu zdravlja održan sastanak sa predstavnicima Deripaskine fondacije i da je neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina, ali da se nista više od toga nije desilo.

Dodaju da su potom kontaktirali predstavnike ruskih institucija, koji su predočili da bi takva donacija “ugrozila zvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine”.

"Ni od Statisa nikada nije stigao nikakav pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi ili o načinu transporta", saopštilo je Ministarstvo na čelu sa Borovinić Bojović.

Dodaju da je Institut za ljekove i medicinska sredstva, na zahtjev Ministarstva, uputilo dopis Statisovoj kompaniji u kojem je navedena dokumentacija koju je potrebno dostaviti kako bi se donacija razmotrila.

Do danas, kako tvrde iz Ministarstva zdravstva, nije stigao nikakav odgovor na taj dopis.

“Donacija je izvodljiva jedino direktnim kontaktom i kroz neposrednu komunikaciju sa proizvođačima ili državama proizvođačima i onda Vlada preduzima dalje korake ulaskom u bilateralne odnose”, zaključuje se u saopštenju.

Crna Gora je na prvom mjestu u regionu po broju aktivno oboljelih (1.389) i hospitalizovanih (72) na 100 hiljada stanovnika, a ima i najveću četrnaestodnevnu incidenciju (1.153), odnosno broj novih slučajeva infekcije korona virusom na 100 hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana.

XS
SM
MD
LG