Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore demantovala ponudu donacije vakcina od ruskog biznismena


Oleg Deripaska

Vlada Crne Gore demantovala je u petak 29. januara da je dobila zvaničnu ponudu donacije vakcina od fondacije “Volnoe djelo“ ruskog biznismena Olega Deripaske.

“Saopštavamo da je riječ o neistini i da nikakva zvanična ponuda donacije navedene fondacije nikad nije stigla niti Ministarstvu zdravlja, niti Vladi”, navodi se u reagovanju Vlade Crne Gore povodom pisanja medija da je ta donacija odbijena.

Crnogorska Pobjeda je objavila da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović odbila Deripaskinu donaciju od 100.000 doza vakcina protiv COVID-19.

“Na sastanku na kojem su bili i i predstavnici Deripaskine humanitarne fondacije "Volnoe djelo" kazala je da ne želi da prihvati te vakcine jer je to „donacija za DPS“, a jedan od učesnika sastanka je odgovorio da to nije donacija za DPS, već za narod Crne Gore”, navela je Pobjeda.

Deripaska je fondaciju "Volnoe djelo" osnovao 2008. godine, a u njenom opisu se navodi da se bavi dobrotvornim, pokroviteljskim i volonterskim projektima.

Donacijom te organizacije vrijednom 340 hiljada eura 22. januara je u Kotoru otvorena najsavremenija PCR laboratorija u kojoj se dnevno može analizirati prosječno 550 testova.

Među zvaničnicima na otvaranju laboratorije nije bilo ministarske zdravlja, ali su prisustvovali direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Mevlida Gusinjac i direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Druga PCR laboratorija, donacija iste organizacije, biće otvorena u Podgorici u februaru, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Kompanije ruskog tajkuna Olega Deripaske posjeduju oko 50 hektara u mjestu Krimovice u opštini Kotor, gdje se vrijednost rezidencijalnog kompleksa procijenjuje na oko 30 miliona eura.

Kompleks vila na Rtu Platamuni kod Kotora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Ruski milioner je od 2005. bio vlasnik KAP-a, (Kombinat Aluminijuma Podgorica)pa sve do 2013. kada je kombinat bankrotirao. Vlada je uvela stečaj, a imovina kompanije je prodata na tenderu crnogorskom biznismenu Veselinu Pejoviću.

Tužba Deripaskine Centralnoevropske aluminijumske kompanije protiv Crne Gore je 2017. pred arbitražom u Beču odbijena, a za sudski postupak o privatizaciji i poslovanju KAP-a se Arbitražni tribunal sa sjedištem Štokholmu proglasio nenadležnim.

Arbitražni postupak je pokrenut s obrazloženjem da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u sporazumu o zaštiti stranih investicija.

XS
SM
MD
LG